ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns în presa străină. După uciderea silvicultorului Liviu Pop, săptămâna trecută, de hoții de lemne, ziariștii de la BBC au preluat subiectul, amintind că România găzduiește mai mult de jumătate din ultimele păduri virgine ale Europei, iar hoții de lemne ajung să recurgă la crimă.

BBC amintește și că Liviu Pop este al doilea silvicultor ucis în România în mai puțin de o lună.  „Cele două crime au ridicat problema siguranței pentru cei al căror scop este să protejeze pădurile acestei țări din partea de est a UE. (...) Există o teamă considerabilă cu privire la nivelul de violență pe care hoții de lemne sunt dispuși să-l facă pentru a defrișa pădurile”, subliniază jurnaliștii britanici.

Ei arată că aceste lemne pot ajunge oriunde în Europa, ca mobilier, hârtie sau materiale de construcții.

În același reportaj, Gabriel Păun, președintele organizației Agent Green, a declarat pentru BBC: „Mafia pădurii a încercat să mă ucidă și pe mine de câteva ori. (...) În urmă cu patru ani investigam în apropiere de Parcul Național Retezat când mai mulți hoți de lemne m-au atacat și au încercat să mă ucidă. Mi-au rupt mai multe coaste, mi-au spart capul și mi-au rupt o mână până am reușit să scap”.

BBC mai relatează că pădurile României sunt tăiate „într-un ritm alarmant”.
 
Cercetările efectuate de Greenpeace România estimează că România pierde până la trei hectare din suprafața totală de pădure în fiecare oră, ca urmare a degradării, a exploatării ilegale și legale. Luna trecută, trei ONG-uri, Agent Green, ClientEarth și EuroNatur, au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva guvernului României, susținând că practicile sale de exploatare adesea contravin legislației UE privind protecția naturii, scrie BBC.


În paralel, detalii șocante ies la iveală în ancheta demarată în cazul lui Liviu Pop. Cei trei suspecți ar fi chiar persoane cu care acesta s-a întâlnit. Ei au fost audiați de anchetatori, dar nu au fost puși sub acuzare, relatează B1 TV.

Unul dintre suspecți este nepotul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș, susține un localnic.
 
„Rolul procurorului și al polițiștilor este să mențină infracționalitatea la zero. Ei bine, în zona noastră, aceștia stimulează infracționalitatea. De ce nu spune nimeni că unul dintre suspecți este nepotul prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș (n.r. - Aurelia Muț)? Mai mult, acesta a fost nășit la nuntă de către femeia (n.r. prim-procurorul) de care fug toți, inclusiv polițiștii”, a declarat localnicul, citat de Adevărul.