ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Georgiana Moldovan, cea care a decis măsurile preventive în cazul tinerilor acuzați de viol din Vaslui, a explicat marți în plenul Consiliului Superior al Magistraturii că fata i-a cerut arest la domiciliu în ședința de judecată pentru cei care au recunoscut fapta.

"Persoana vătămată a venit și a cerut în sală pentru cei trei. (...) Am ieșit din sală șocată că mi-a cerut persoana vătămată asta — arestul la domiciliu pentru cei trei care au recunoscut. S-a opus cu privire la cei patru care nu au recunoscut și mi-a cerut pentru cei trei. (...) Nu eram obligată, dar nu mai puteam motiva o respingere. Era de cinci luni", a afirmat judecătoarea, conform Agerpres.
 
Ea a mărturisit că a ajuns să-și reproșeze că a declarat ședință nepublică, însă a arătat că a luat această decizie pentru a o proteja pe fată.

"Dacă nu era ședință nepublică, ziariștii ar fi putut să afle aspecte relevante din dosar, pentru că dosarul a fost greșit ales pentru lupta împotriva abuzurilor sexuale. Adică greșit — nu e cel mai reprezentativ și în niciun caz eu nu sunt apărătoarea unor inculpați. Am dat pedepse mari la viol. Am avut pedepse cu 12 ani și șase luni . Eu voiam doar să aflu adevărul acolo", a spus judecătoarea.

Declarațiile au fost făcute în contextul discutării în ședința plenului CSM de marți a cererii de apărare a reputației profesionale a judecătoarei Georgina Moldovan de la Judecătoria Vaslui.

"S-a afirmat în presă că soțul meu ar fi rudă, consătean cu cineva din dosar. Soțul meu este din Brăila și a venit prin căsătorie în Vaslui. (S-a spus — n.r.) că detașarea mea la Școala Națională de Grefieri (SNG) a avut la bază o recompensă pentru acest dosar. Or, detașarea a avut la bază un concurs care se desfășurase cu trei luni înainte. (...) S-a mai spus că a existat o conivență ca și cum acolo poliția, parchetul și judecătorii, toți, am fi discutat să favorizăm pe inculpați. S-au demontat toate aceste afirmații, dar imaginea publică și reputația mea a fost afectată și din cauza obligației de rezervă nu am avut niciodată posibilitatea de a mă apăra", a susținut magistratul.

Georgina Moldovan a precizat că a formulat această cerere "într-un moment de criză" pentru ea și consideră că trebuie admisă pentru a atenua și ultima rămășiță a memoriei colective în opinia publică, chiar dacă în ultimul timp au încetat toate acuzele.

În cazul judecătorilor care s-au pronunțat asupra măsurilor preventive în acest dosar, Inspecția Judiciară nu a promovat acțiune disciplinară.

Cazul s-a petrecut în luna noiembrie 2014, când şapte tineri au violat o elevă, supunând-o timp de mai multe ore unor chinuri incredibile. Cu toate acestea, tinerii au fost eliberaţi din arestul preventiv, decizia fiind motivată de judecători prin conduita violatorilor până la data comiterea faptei. Principalul argument invocat de magistraţi a fost lipsa antecedentelor penale a celor inculpaţilor, beizadelele unor familii înstărite din localitate. 

După ce presa a scos la lumină cazul elevei din Văleni, Vaslui, violată de șapte indivizi, nenumărate reacţii au apărut în societatea civilă. Astfel, au fost semnate petiţii online pentru pedepsirea celor şapte tineri.

În cele din urmă, la data de 17 august, judecătoria Vaslui i-a condamnat în dosarul privind violarea tinerei de 18 ani din judeţul Vaslui pe Silviu Burada la 8 ani şi 4 luni de închisoare şi pe Paul Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu la câte 7 ani de închisoare.

Instanţa a mai dispus condamnarea a cinci ani de închisoare în cazul celorlaţi trei tineri acuzati de viol şi lipsire de libertate, respectiv Ionuţ Voicu, Alin Rotaru şi Ioan Surlac.

De asemenea, violatorii trebuie să plătească 50.000 de lei daune morale.