ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO a decis, în prima zi a summitului de la Vilnius, un „pachet puternic de măsuri pentru Ucraina”, care să o aducă mai aproape de NATO, precum și consolidarea măsurilor de descurajarea și apărare colectivă a Alianței Nord-Atlantice, se arată într-un comunicat al blocului militar, scrie news.ro, citat de Black News.

Aliații au convenit asupra unui pachet de trei elemente care să aducă Ucraina mai aproape de NATO.
 
  • Acesta include un nou program de asistență multianual pentru a facilita tranziția forțelor armate ucrainene de la epoca sovietică la standardele NATO și pentru a ajuta la reconstruirea sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, acoperind nevoi critice precum combustibil, echipamente de deminare și echipamente medicale, arată comunicatul NATO.

  • Aliații au convenit, de asemenea, să înființeze noul Consiliu NATO-Ucraina, care va avea miercuri reuniunea inaugurală la Vilnius, cu participarea președintelui Zelenski.

  • Aliații au reafirmat, de asemenea, că Ucraina va deveni membră a NATO și au convenit să elimine cerința unui Plan de acțiune pentru aderare. „Acesta este un pachet puternic pentru Ucraina și o cale clară către aderarea sa la NATO”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

  • Aliații au adoptat „cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la sfârșitul Războiului Rece”, a mai spus Stoltenberg. Conceput pentru a contracara cele două amenințări principale ale Alianței – Rusia și terorismul – noile planuri regionale prevăd ca 300.000 de soldați să fie oricând gata de acțiune, inclusiv printr-o putere substanțială de luptă aeriană și navală.

  • Aliații au aprobat, de asemenea, un nou Plan de acțiune pentru producția de apărare pentru a accelera achizițiile comune, pentru a crește capacitatea de producție și pentru a spori interoperabilitatea Aliaților.

  • Pentru a-și satisface nevoile de apărare, aliații și-au luat angajamentul de durată de a investi cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în apărare. Aliații europeni și Canada au înregistrat o creștere de 8,3% în termeni reali a bugetelor lor de apărare în 2023, cea mai mare creștere după decenii. Unsprezece aliați ating sau depășesc nivelul de referință în acest an, iar acest număr este de așteptat să crească substanțial în 2024.

  • Aliații au discutat, de asemenea, despre provocările pe care o Chină „coercitivă” le pune securității și valorilor euro-atlantice. „China nu este adversarul nostru și ar trebui să continuăm să dialogăm”, a spus secretarul general, subliniind în același timp că „asertivitatea crescândă a Beijingului afectează securitatea” NATO și provoacă ordinea internațională bazată pe reguli.

Miercuri, aliații se vor întâlni cu liderii din Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud, precum și cu Uniunea Europeană, transmite Black News.
 
TRANSMISIE LIVE DE LA VILNIUS: