ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși nu a fost închis, Părintele Teofil Părăian, marele duhovnic de la Sâmbăta, a fost o perioadă îndelungată în atenția Securității, fiind suspectat, la fel ca și Părintele Arsenie Boca, pentru o presupusă relație conspirativă cu membri ai Mișcării Legionare. La Părintele Teofil, marele duhovnic de la Sâmbăta, în plus față de cazul Părintelui Arsenie Boca, chiar tatăl său fusese membru al Legiunii Arhanghelul Mihail. Publicăm  mai jos, un fragment interesant dintr-o Notă Informativă a Securității, din data de 10.04.1964, cu două filmări Trinitas Tv::

NOTĂ INFORMATIVĂ

„(…) Părintele Teofil Părăianu este un om foarte inteligent, are o memorie fenomenală, care s-a dezvoltat în lipsa vederii. Aceasta l-a ajutat ca la studiile făcute peste tot să fie printre primii.

Ca monah este foarte constiincios, are o credintă limpede, este altruist, modest, venitul ce-l dobândeste ca drept de autor, precum si jumătate din salar îl depune în casa de obște a mănăstirii. Ai lui nu-i pretind să-i ajute, fiindcă au din ce trăi și sunt toți sănătoși.

Ca păreri negative se observă si la părintele Teofil, aceeasi lipsă, ca si la părintele Serafim, lipsa elementului politic în predicile ce le tine. Continutul predicilor sale e strict teologie, privind exclusiv mântuirea sufletelor credinciosilor, lipsind elemente ale educatiei cetătenesti necesare într-o predică în zilele noastre. Scăparea aceasta nu vine dintr-o pornire reactionară, ci dintr-o obisnuintă. Am observat însă că în ultima vreme articolele sale de revistă sunt mai actualizate.

În discuțiile purtate cu cei ai mănăstirii sau cu cei din afară cu care poartă corespondență, văzători si nevăzători, e destul de atent si nu vorbeste niciodată de rău stăpânirea statului nostru, nu-l interesează latura politică, ci duce luptă împotriva păcatului, care dăunează mântuirii sufletului.

Tatăl părintelui Teofil Părăianu a făcut parte din Mișcarea Legionară, lua parte din când în când la ședințele legionare — după afirmația părintelui Teofil deși soția lui îl ținea de rău pentru aceasta dar nu știu dacă a fost un membru activ al acestei organizații politice.

În prezent mai persistă în nemulțumire față de colectivizare. Era un țăran mijlocaș destul de harnic și o fire independentă și încă nu a reușit să se împace cu noua situație din satul său. Părintele Teofil încearcă să-i liniștească amintindu-le că acum nu mai are greutăți și că dacă sunt harnici vor duce-o bine în gospodăria colectivă”.

Părintele Teofil, orbul care L-a văzut pe Dumnezeu. Dosarul de securitate al duhovnicului Bucuriei (2015)

Volumul, coordonat de dr. Florian Bichir, fost membru al Colegiului CNSAS, a aparut la Editura Agnos în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității

Câteva crâmpeie din Dosar:


Sursa: MĂRTURISITORII

DOCUMENTAR TRINITAS TV: