ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarul pe care CNSAS l-a depus în instanță pentru a demonstra că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea conține două note pe care fostul președinte le-ar fi scris în 1975. Notele sunt semnate sub pseudonimul „Petrov”.CNSAS susține că Traian Băsescu a fost racolat de fosta securitate când era student la Institutul de Marină din Constanța. Notele sunt din perioada de studenție de la Institutul de Marină, iar Petrov dădea note cu caracter personal despre colegii săi. Unul dintre cei turnați spune că ar fi putut avea de suferit de pe urma notelor. Grupul de Investigații Politice a publicat copii după notele de mână scrise de sursa Petrov.
 

„Elevul Biugău Ionuț, din clasa 132c, deși dintr-o familie sănătoasă – tatăl său este ofițer, manifestă prin acțiunile sale și modul său de a gândi multă usurință și lipsă de maturitate.
Din discuțiile pe care le-am avut cu el, a rezultat că a venit la institutul de marină, în primul rând din dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie, iar în al doilea rând pentru că această meserie îi dă posibilitatea să obțină niște avantaje materiale într-un timp foarte scurt. Tot din discuțiile pe care le-am purtat a rezultat că nu va sta în NAVROM nici pînă la terminarea contractului, urmând să-și găsească o altă ocupație, imediat ce va considera că veniturile ce le-a obținut de pe urma meseriei de marinar îi vor permite să se aranjeze” (înțelegând prin aceasta casă, mașină și obiectele necesare în casă, precum și haine). De asemeni, nu este dispus să se căsătorească decât foarte târziu și cu o fată care să aibe o situație materială bună. În vara anului 1973 și a anului 1974 a avut relații cu femei de cetățenie cehă dar nu știu dacă în momentul de față întreține aceste relații”, se arată în prima notă depusă la dosar, prezentată de Antena3.

Traian Băsescu și-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europarlamentare și ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparțin, au declarat pentru Europa Liberă surse din instituție.
 
După ce documentele din dosarul său de la CNSAS au fost prezentate de Antena 3, Traian Băsescu a transmis, pe Facebook,că nu există un angajament semnat de el nici în dosarul inscripționat cu numele său și nici pe microfilmul dosarului.
„Dosar CNSAS. Am luat notă de faptul că Antena3 a prezentat documente din dosarul întocmit de CNSAS și trimis la instanță pentru a se stabili prin hotărâre judecătorească dacă am fost colaborator al securității sau nu. Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripționat cu numele meu și nici pe microfilmul dosarului. De asemenea nici în dosar și nici pe microfilm nu există documente scrise de mine sau chitanțe care să ateste plăți efectuate de fosta securitate către mine și prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator”, a scris, pe Facebook, Traian Băsescu.
Fostul președinte al României precizează că, din câte știe, documentele pe care CNSAS le-a anexat în dosar cât și microfilmul dosarului meu au fost predate de către SRI la arhiva CNSAS încă din anul 2006.
„Predarea arhivei fostei securități către CNSAS s-a făcut urmare a solicitării pe care eu, în calitate de Președinte CSAT, am făcut-o către SRI. Până în prezent, cu ocazia diverselor verificări CNSAS mi-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu securitatea ca poliție politică. Fiind convins că nimic din actele mele nu poate fi considerat act de poliție politică aștept indeplinirea procedurilor legale și verdictul instanței . Desigur, îmi doresc ca dosarul să fie soluționat în instanță și nu în dezbatere publică, motiv pentru care nu voi comenta public conținutul documentelor prezentate de Antena 3 și nu mă voi angrena în dezbatere publică pe subiectul dosarului, având în vedere că eu însumi sunt subiectul dosarului întocmit de CNSAS și aflat acum la instanța de contencios administrative și fiscal”, a completat Traian Băsescu.