ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezbaterile privind recenta achiziție a Twitter de către Elon Musk au făcut ravagii între susținătorii libertății de exprimare care sărbătoresc această mișcare și democrații neoliberali îngrijorați de faptul că un singur miliardar controlează platforma, potrivit comediantului și comentatorului politic Russell Brand, potrivit The Defender. 

În cel mai recent videoclip al său, Brand ridică întrebări cu privire la planurile lui Musk pentru Twitter pe care niciuna dintre părțile implicate în dezbatere nu le pune.

Brand susține că peisajul media s-a schimbat. În prezent, mulți jurnaliști și personalități din mass-media sunt din ce în ce mai mult împotriva libertății de exprimare. El îl citează pe jurnalistul Matt Taibbi care a scris pe Substack:

„Personalități din mass-media de pretutindeni se plâng deschis că nu le place mișcarea lui Musk pentru că sunt îngroziți că va cenzura mai puțin oamenii. Un jurnalist profesionist care se opunea libertății de exprimare era considerat nu demult o imposibilitate logică."

Brand explică faptul că noile media au permis ca mai multe voci marginale să pătrundă în mainstream, ceea ce a determinat guvernul și corporațiile media să caute un control mai mare asupra acestor spații și să justifice cenzura ca fiind un mijloc necesar pentru a proteja siguranța publică.

"Siguranță și comoditate, iată cum ne vor încarcera în cele din urmă pentru totdeauna", a spus Brand.

Deoarece companiile de tehnologie monopoliste controlează social media, acestea au deja puterea de a controla discursul. După cum a spus Taibbi, "O structură autoritară există deja, doar că la cârma ei se află miliardari diferiți".

Va crea preluarea Twitter de către Musk schimbarea pe care o speră susținătorii libertății de exprimare? - se întreabă Brand. Citând un articol din Common Dreams, Brand subliniază că, spre deosebire de imaginea sa publică de personaj necinstit, Musk, ca și alți miliardari, primește finanțare de la state autoritare și și-a construit averea prin subvenții guvernamentale substanțiale.

Brand se întreabă dacă ceea ce îl diferențiază pe Musk de ceilalți miliardari din domeniul tehnologiei este viziunea sa ideologică. Sugerând că viziunea lui Musk despre o existență multiplanetară pentru omenire este similară cu viziunea rusă a unei "„umi multipolare", Brand se întreabă dacă această viziune intră în conflict cu ambițiile SUA de a continua hegemonia globală.

El își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul „pe termen lung" al lui Musk de a coloniza spațiul, citându-l pe jurnalistul de investigație Dave Troy, care a scris: "Acest mandat este cel mai adesea folosit pentru a da la o parte apelurile pentru îmbunătățirea condițiilor și ameliorarea suferinței celor care trăiesc aici, pe Pământ".

„Longtermismul" se bazează, de asemenea, pe ideea că câteva minți "mai înțelepte" ar trebui să ghideze omenirea, ceea ce intră în conflict cu principiul fundamental al democrației.

„Poate că achiziția Twitter de către Musk nu se referă doar la războiul cultural și la libertatea de exprimare și la cine poate spune ce." a declarat Brand.

„Poate că perturbă narațiunile geopolitice globale, un efort de lungă durată al Statelor Unite ale Americii de a fi singura putere din lume."
 
 VIDEO: