ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce ar vrea Guvernul Ciucă? Păi, ar vrea să modifice Art. 371, CP, cel cel cu privire la „Tulburarea ordinii și liniștii publice”, scrie jurnalistul Evz, Mirel Curea.

„În forma actuală, el zice așa:

„Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.” 
 
Alde Ciucă ar vrea așa: 

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către:

a) două sau mai multe persoane împreună; b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Reținem doar „propoziția juridică” esențială a drasticei modificări:

„Fapta a două sau mai multe persoane împreună, care în public, prin atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.” 

Ca să se înțeleagă ce este aia „atingere gravă adusă demnității persoanelor”, arăt că ea se realizează prin acțiuni cu caracter ofensator în măsură să afecteze sentimentul de prețuire pe care persoana îl are față de ea însăși, sau respectul de care această persoană se bucură în societate. 

Dacă de exemplu strigi „Guvern de hoți”, în cor de mai mult de doi, adică la un miting, de exemplu, tot corul ia de la 2 la 7 ani, pentru că sunt întrunite toate elementele constitutive.

PS Să nu fiu greșit înțeles, eu nu am vreo problemă cu modificările astea, eu nu obișnuiesc să strig la nimeni, știu că este inutil, mai mult, nu strig nici când vrea SRI, și nici când vrea Soroș, singurele cazuri în care agaricii ies la strigături, ci doar le aduceam tefeliștilor în atenție o problemă de care este bine să țină cont. Părerea mea!”, explică Mirel Curea.