ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Punctul de prim ajutor din gospodărie este o iniţiativă a Crucii Roşii pentru satele din România în care oamenii nu au acces la un medic.

Un astfel de exemplu îl găsim în localitatea Măgurele,din judeţul Tulcea, acolo unde pe timp de iarnă o salvare a Spitalului Judeţean poate ajunge şi în două ore sau chiar deloc. De aceea, la iniţiativa Crucii Roşii, s-a făcut un punct de prim ajutor într-una din gospodării.

Cel mai apropiat punct medical este la 20 de kilometri depărtare, în comuna Topolog. O localnică, pe numele său Mariana Pavel, este voluntar la Crucea Roşie din anul 2014. Casa femeii este singurul punct de prim ajutor din localitate. Aici, oamenii îşi verifică tensiunea, glicemia sau cer ajutor în cazuri mai grave, pentru că ambulanţa ajunge foarte greu în zonă.

„Îmi place să ajut. O mică plagă, o mică... merg și le pansez, le tratez. Ei ce să facă, puneau un pic de motorină şi trecea, dar acum nu se mai pune aşa ceva”, spune ea.

Autoritățile spun că au inițiat demersurile pentru a deschide un nou punct de prim ajutor la Pardina.

„Am făcut demersurile necesare pentru a deschide un nou punct la Pardina, de exemplu. Am discutat cu autorităţile locale de acolo, ne-am asumat suportarea cheltuielilor, în jur de 6.000 de euro pe centru”, spune Simona Covaliuc, director la Crucea Roşie Tulcea, citat de Digi 24.