ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Păi ca să faci asta ca jurnalist, trebuie să fii din gașca #rezist. Asta e o primă și absolută condiție. Apoi, dacă vrei să faci asta grosier, ca porcul, trebuie să fii de la Newsweek. Și, în fine, trebuie să aibă legătură cu PSD și cu ceva - orice - local, care trebuie să fie rău, chiar dacă e bun, sau negru, chiar dacă e alb, spre deosebire de alt-ceva - orice - de la străini, care trebuie să fie alb, chiar dacă e negru, și bun, chiar dacă e rău.

Exemplu: se dă problema legumelor de import vs legumele produse intern în chestiunea pesticidelor. Oamenii preferă mai degrabă legumele produse intern. Daea a făcut diverse pe subiect. Deci, nasol, trebuie ca jurnalistul de pork să facă ceva pe tema asta. Se oferă Newsweek de data asta, care, ce face? Ia un raport statistic rezultat din verificări oficiale, care ne arată că, în privința depășirii nivelului maxim admis de pesticide, raportul pe probele analizate dintre import vs local este favorabil localului - doar 1 probă din 400 depășește bariera, adică undeva la 0,25%, pe când la cele de import 1,66% din probele analizate au înregistrat depășiri ale nivelului maxim admis.

Iată însă ce știre a produs Newsweek din asta:

Titlu: „Doar 1% din legumele din import au depășiri ale limitelor maxime la pesticide”

A se remarca: DOAR

Subtitlu: „Sunt roșiile turcești mai sănătoase?”

A se remarca sugestia.

Conținutul știrii: „În data de 17.02.2020, la sediul ANSVSA, a fost convocată ședința Consiliului Științific din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în vederea obținerii unor opinii stiințifice cu privire la subiecte de interes.

Referitor la subiectul monitorizării reziduurilor de pesticide identificate în fructele și legumele provenite din import, statistica relevă că numai 1,66% din probe analizate au fost declarate neconforme (depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide). Procentul este sensibil mai mic decât media neconformităților la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%.

Consiliul Științific al ANSVSA este format din personalități recunoscute ale mediului academic, care acordă asistență tehnică și științifică, privind legislația națională și comunitară, în domeniile care au o influență directă sau indirectă asupra ariei de competență a Autorității”, se arată într-un comunicat al Autorității.

Ce au descoperit cercetătorii

Inspectorii fitosanitari au prelevat 412 probe de tomate cultivate în cadrul programului „Tomate românești”, inițiat de Petre Daea, au reziduuri de pesticide și au analizat în total 419 probe, celelalte 7 probe provenind din culturi care nu au fost înscrise în program.

Din totalul probelor analizate de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, 192 de probe (46%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis.

227 de probe (54%) nu au conținut reziduuri de pesticide, potrivit raportului publicat de Agenția Națională Fitosanitară, aflată în subordinea MADR, scrie lantulalimentar.ro.

Alte 256 de probe de tomate, fără precizarea dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, rezultatele indicând un procent de 31,64 % (81 de probe) cu reziduuri de pesticide și 68,36% (175 de probe) fără reziduuri de pesticide.”

Asta a fost știrea.

A se remarca:

- comparația merelor cu perele: cifrele despre depășirea nivelului maxim admis de pesticide comparate cu prezența pur și simplu a acestora;

- folosirea datelor parțiale într-un mod irelevant: nu știm câte probe și de unde au fost luate din fructele și legumele de import; știm că legumele românești analizate sunt doar tomatele, în schimb;

- din tomatele românești peste jumătate NU AU DELOC reziduuri de pesticide, ceea ce e foarte bine. Nu știm în ce măsură se pot găsi legume și fructe de import care să nu aibă DELOC reziduuri de pesticide;

- din tomatele românești o singură probă (1 bucată roșie) din 412 a fost găsită ca depășind nivelul maxim admis. 1 din 412 înseamnă 0,25%.

- 0,25% e mai mic decât 1,66%.

Dacă ar fi să dau un titlu în stilul Newsweek, acesta ar fi: Legumele de import sunt de 6 ori mai toxice decât cele românești!

Dar nu dau. Răspund doar la sugestia din subtitlu: nu, roșiile turcești nu sunt mai sănătoase decât cele românești. Dar voi, ăștia de la Newsweek, sunteți pur și simplu de kkt.