ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele celei mai mari companii de asigurări de sănătate din Belgia a promovat eutanasia ca soluție pentru problema îmbătrânirii populației țării.
 
Luc Van Gorp, președintele Mutualității Creștine, a insistat asupra sinuciderii persoanelor în vârstă care sunt "obosite de viață" și a descris în mod șocant persoanele în vârstă ca fiind un "munte de carne" care "încep să miroasă", scrie LifeSite.

Luc Van Gorp, șeful Mutualității Creștine (CM), a precizat că numărul persoanelor de peste 80 de ani din Belgia se va dubla până la 1,2 milioane până în 2050, ceea ce va pune o mare presiune financiară asupra sistemului de sănătate și a companiilor de asigurări.

Potrivit De Specialist, Van Gorp a declarat că problema nu poate fi rezolvată cu mai mulți bani și a cerut "o abordare radical diferită".

"Medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății fac acum tot posibilul pentru a-i face pe toți să trăiască mai mult, dar în ce scop? A trăi mai mult nu este un scop în sine, nu-i așa? Trebuie să fie vorba în primul rând de întrebarea: cât de mult pot trăi cu calitate [de viață]."

"Cum rămâne cu categoria de persoane în vârstă care beneficiază de îngrijire maximă, dar care totuși nu au calitatea vieții pe care și-o doresc? Această întrebare este pusă mult prea puțin", a declarat el.

Van Gorp a spus că, pe lângă actuala lege a eutanasiei, "ar trebui să existe și o formă mai blândă pentru persoanele care simt că viața lor este completă", adăugând că "Mulți oameni în vârstă sunt obosiți de viață".

În loc să numească acest proces sinucidere, care are conotații negative, el "mai degrabă l-ar numi: redarea vieții".

"Știu că este un subiect sensibil, dar trebuie să îndrăznim să avem această dezbatere."

Van Gorp a mai afirmat că costul îngrijirii oamenilor - ființe umane ale căror vieți au o valoare intrinsecă, dată de Dumnezeu, indiferent de orice suferință - spre sfârșitul vieții lor ar putea să nu merite, citând "medicamentele scumpe" pentru pacienții cu cancer.

Într-o remarcă revelatoare, executivul a folosit metafora unui "munte de carne" care începe să miroasă pentru a descrie cetățenii în vârstă.

"Uneori compar oamenii care îmbătrânesc cu un munte de carne", a spus el. "Acel munte ajunge mai întâi în sistemul de sănătate. Medicii și spitalele ajung să lucreze cu el și fac bani buni din asta. Dar, de îndată ce acea carne începe să miroasă, ei o trec la îngrijirea persoanelor în vârstă. Dar îmbătrânirea nu este doar responsabilitatea oamenilor care lucrează în îngrijirea persoanelor în vârstă."

În timp ce mai mulți politicieni de stânga și liberali simpatizează cu ideile lui Van Gorp, potrivit VRT NWS, liderul creștin-democrat Sammy Mahdi s-a opus planurilor, spunând: "Dacă cineva este obosit de viață și simte că stă în cale și nu mai primește vizitatori, atunci eșuăm ca societate".

Van Gorp și-a reiterat ideile într-un interviu acordat ziarului DeMorgen, în care a declarat: "Nu este o problemă:

Cererea de îngrijire va crește în anii următori. Dacă vom continua să procedăm așa cum o facem astăzi, vom avea parte de un adevărat colaps în materie de îngrijire. Putem preveni acest lucru doar dacă alegem o abordare radical diferită, de la o societate sănătoasă care pune pe primul loc calitatea vieții în locul cantității.

"Numeroși furnizori de asistență medicală au indicat de mult timp că nu se poate continua în acest fel", a spus el. "Pur și simplu nu mai sunt suficiente mâini profesioniste pentru a oferi toate îngrijirile. Și, ca societate, creăm prea puțin spațiu pentru a avea grijă de cei care ne sunt cel mai drag."

În 2002, Belgia a fost a doua țară din era de după cel de-al Doilea Război Mondial care a legalizat eutanasia. În 2014, a devenit prima țară care a abolit restricția de vârstă privind eutanasia. În prezent, aceasta permite eutanasia pentru minorii care suferă de o boală presupus "terminală", care se presupune că sunt aproape de moarte sau care suferă de dureri cronice și care au consimțământul părinților și al medicilor.

În 2018, un raport guvernamental a dezvăluit că trei minori au primit injecții letale între 2016 și 2017.

Numărul de cazuri de eutanasie legală anuală a fost în continuă creștere de la legalizarea acesteia în 2002, ajungând la aproape 3.000 de cazuri în 2022.