ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republica Cehă: La 28 februarie, Camera inferioară a Republicii Cehe a respins posibilitatea ca persoanele LGBTI să se căsătorească și să aibă copii împreună, scrie Vima Orthodoxias.

Conform proiectului de lege de compromis adoptat miercuri, parteneriatele înregistrate vor fi redenumite "parteneriate civile", iar cuplurile de același sex vor avea aceleași drepturi ca și cuplurile căsătorite, cu excepția adopției. Adopția comună va fi posibilă, dar numai dacă unul dintre parteneri este părintele biologic al copilului respectiv.

În prezent, legea nu permite cuplurilor de același sex să adopte împreună un copil, să dețină împreună o proprietate sau chiar să primească o pensie de văduvă.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 118 voturi pentru, 33 împotrivă și 23 de abțineri. O propunere care ar fi permis drepturi depline de adopție în comun a primit 66 de voturi pentru, 54 împotrivă și 64 de abțineri, dar a eșuat pentru că avea nevoie de o majoritate a parlamentarilor prezenți sau de 93 de voturi pentru a trece.

Parlamentul a adoptat în 2006 o lege care permite partenerilor de același sex să coabiteze legal în cadrul unui parteneriat civil și să aibă drepturi de moștenire și de asistență medicală similare celor de care beneficiază cuplurile heterosexuale căsătorite.

Legislația nu a primit încă aprobarea Senatului și a președintelui Petr Pavel, care și-a preluat mandatul anul trecut și care și-a exprimat în mod deschis sprijinul pentru căsătoria între persoane de același sex.

După dezbaterea din Camera Deputaților, președintele Republicii Cehe a declarat într-o postare pe X (fostul Twitter) că încrederea sa în drepturile LGBTQ+ este de neclintit.

"Recunosc principiul libertății și egalității fiecărei ființe umane din perspectiva legii și nu văd niciun motiv pentru a restricționa drepturile pe baza orientării sexuale", a scris el.

"Cred că suntem o societate tolerantă și voi corecta aceste drepturi cât mai curând posibil. Nu există nicio schimbare în această poziție a mea".
 

Grupul Jsme Fer (We are Fair) - care militează pentru căsătoria între persoane de același sex - a scris pe X (fostul Twitter) că hotărârea "este o zi tristă pentru corectitudine și egalitate în țara noastră".


Un sondaj recent realizat de Nielsen și Publicis Groupe arată că majoritatea cehilor consideră că nimic nu s-ar schimba pentru ei dacă legea ar fi aprobată. 9% se așteaptă la un impact negativ asupra vieții lor dacă legea va fi aprobată, în timp ce 80% cred că nu îi va afecta, iar 11% se așteaptă la o îmbunătățire. La sondaj au participat 1.021 de adulți cehi.

În total, 37 de țări din întreaga lume au în prezent căsătorii între persoane de același sex pe deplin legale, cele mai multe dintre ele fiind situate în Europa. Cea mai recentă țară care s-a adăugat pe listă este Grecia.