ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei 27 de lideri europeni, printre care și președintele Klaus Iohannis, veniți special în capitala italiană pentru sărbătorirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, au fost primiți, vineri seară, la Vatican, de Papa Francisc. 

La întâlnirea cu liderii statelor UE, printre care s-a numărat și Klaus Iohannis, Papa Francisc a pledat pentru unitate europeană, subliniind că UE nu trebuie să însemne doar idealuri economice, ci și valori morale. Suveranul Pontif a amintit de eforturile pentru constituirea comunității europene și subliniind că UE nu trebuie să însemne doar idealuri economice, ci și valori morale, relatează site-ul agenției ANSA, preluată de Agerpres.

„Europa regăsește speranța în solidaritate, care este și cel mai eficient antidot al populismelor moderne”, a subliniat Suveranul Pontif în discursul său. 

Despre o Europă unită, prin care „se pot învinge marile provocări, se poate înfrânge terorismul și se pot rezolva problemele migrației” a vorbit, tot la Vatican, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în vreme ce premierul italian, Paolo Gentiloni, a subliniat rolul Bisericii în „întărirea dialogului și încurajarea integrării”.
 
La reuniune au participat toți șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, cu excepția Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europeene, Jean-Claude Juncker.

După discursuri, Papa Francisc și liderii europeni au vizitat Capela Sixtină, pentru a face fotografii.
 
Pe 25 martie 1957, șase state din Europa de Vest,  Franța, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia și Luxemburg, semnau la Roma un document care simplifica relațiile economice dintre ele. Tratatul de la Roma a devenit ulterior actul constitutiv al Uniunii Europene, un gigant format din 28 de state.
 
Obiectivul Tratatului de la Roma era integrarea economiei comune, crearea unei piețe comune, instituirea celor "4 libertăți", excluderea oricărei discriminări naționale. Pentru a funcționa însă, avea nevoie de un fundament juridic, erau necesare armonizări legislative, astfel, rolul Curții Europene de Justiție se arăta extrem de important.