De Crăciun ne decorăm casele cu brazi și molizi frumos împodobiți, le admirăm frumusețea și perfecțiunea crengilor, însă nu știm că aceste conifere sunt plante cu adevărat deosebite. Printre „rudele” bradului nostru de Crăciun se numără cei mai bătrâni copaci din lume, care se înălțău spre cer cu mii de ani în urmă și care trăiesc și acum.
 
Cel mai bătrân arbore din lume este un pin din specia Pinus longaeva, care trăiește în White Mountains, California. Experții spun că are aproximativ 5.062 de ani, iar recordul a fost anunțat în anul 2013. Până atunci, cel mai bătrân copac era considerat Matusalem, tot un pin din această specie, care are 4.845 de ani. 
 
Pinus longaeva, specie de conifere întâlnită în Marele Bazin - regiune care se întinde din Colorado până în California - este extrem de longevivă și de rezistentă, adaptându-se la condiții foarte aspre de climă. Pinii din această specie cresc la altitudini foarte mari, de peste 3.000 de metri și au nevoie de foarte puțină apă și se descurcă foarte bine fără să aibă un sol cu mulți nutrienți.
Nimeni nu știa de existența acestor pini antici până în anul 1953, când doi cercetători din Statele Unite au analizat vârsta exemplarelor din Marele Bazin. Vârsta copacilor poate fi stabilită prin metoda clasică a inelelor din trunchi, dar și prin datarea cu carbon radioactiv.
 
Cel mai bătrân arbore din Europa este tot un pin, însă din specia Pinus heldreichii, numit și pin bosniac, deoarece crește în special în Balcani. Exemplarul care deține acest record a fost botezat Adonis, crește în Grecia și are aproximativ 1.075 de ani, scrie publicația Live Science.
Un alt record incredibil este deținut de data aceasta de un molid (Picea abies), botezat Bătrânul Tjikko. Rădăcina acestui arbore are peste 9.500 de ani. Molidul se află în Munții Fulufjället din Suedia și făcea parte dintr-o colonie de arbori, fiind acum singurul supraviețuitor. 
Acest exemplar este un arbore „care se clonează”, adică trunchiul său trăiește aproximativ 600 de ani, apoi copacul moare și din rădăcina lui crește altul, identic. Astfel, chiar dacă arborele pe care îl vedem acum nu are mai mult de 600 de ani, rădăcina lui, adică organismul care îl ține în viață, are peste 9.500 de ani. În munții din Suedia au fost descoperiți până acum peste 20 de molizi de acest fel, care au o vârstă de peste 8.000 de ani.
 
Tot prin clonare de acest fel, unele colonii de arbori au ajuns la vârste care i-au uimit până și pe oamenii de știință. Coloniile de clone sunt cele mai bătrâne organisme din lume. O colonie de clone este formată din mai mulți copaci identici, care sunt legați între ei printr-o rădăcină comună. 
 
Cel mai cunoscut exemplu de colonie de clone este Pando. Colonia trăiește în Parcul Național Fishlake din Utah, Statele Unite și este alcătuită din peste 40.000 de plopi (Populus tremuloide), care cântăresc împreună peste 6.000 de tone. De aceea, colonia este numită și „Gigantul Tremurător”. Rădăcina care ține în viață acești copaci are o vârstă estimată la aproximativ 80.000 de ani, iar un arbore din colonie atinge în medie 130 de ani.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews