ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Anecdotele ne spun ceea ce datele nu pot spune: Persoanele vaccinate par să se îmbolnăvească de coronavirus la o rată surprinzător de mare. Dar nu este clar cât de des se întâmplă exact și nici nu se știe cu siguranță cât de probabil este ca aceștia să răspândească virusul la alții. 

Există o îngrijorare tot mai mare că persoanele vaccinate ar putea fi mai vulnerabile la boli grave decât se credea anterior.

Există o lipsă de studii științifice cu răspunsuri concrete, ceea ce îi lasă pe factorii de decizie publică și pe directorii de companii să formuleze planuri bazate pe informații fragmentate. În timp ce unii reînnoiesc mandatele de mascare sau întârzie redeschiderea birourilor, alții invocă lipsa de claritate pentru a justifica menținerea cursului. Totul poate părea o adevărată harababură.

"Trebuie să fim umili cu privire la ceea ce știm și la ceea ce nu știm", a declarat Tom Frieden, fost director al CDC și director al organizației non-profit Resolve to Save Lives. "Sunt câteva lucruri pe care le putem spune definitiv. 

În lipsa unor mesaje clare de sănătate publică, persoanele vaccinate sunt dezorientate cu privire la modul în care trebuie să se protejeze. Cât de vulnerabile sunt aceste persoane este o variabilă cheie nu doar pentru oficialii din domeniul sănătății publice care încearcă să își dea seama, de exemplu, când ar putea fi necesare vaccinurile de rapel, ci și pentru a informa deciziile cu privire la oportunitatea de a anula redeschiderea în contextul unui nou val de virus. La o scară mai mică, necunoscutele au lăsat iubitorii de muzică nesiguri dacă este în regulă să vadă un concert și au provocat o nouă rundă de agitare a părinților care se gândesc cum va arăta școala. 

În loc de răspunsuri, a apărut o serie de studii de caz care oferă imagini oarecum diferite ale infecțiilor de ultimă oră. Variabilele, inclusiv momentul în care au fost efectuate studiile, dacă varianta delta a fost prezentă, cât de mult din populație a fost vaccinată și chiar cum era vremea la momentul respectiv, fac dificilă compararea rezultatelor și identificarea modelelor. Este dificil de știut care date ar putea avea în cele din urmă mai multă greutate.

"Este destul de clar că avem mai multe descoperiri acum", a declarat Monica Gandhi, expert în boli infecțioase la Universitatea California, San Francisco. "Cu toții cunoaștem pe cineva care a avut una. Dar nu avem date clinice grozave".

Unul dintre cele mai cunoscute focare în rândul persoanelor vaccinate a avut loc în micul oraș de pe plajă Provincetown, Massachusetts, când mii de persoane vaccinate și nevaccinate deopotrivă s-au adunat pe ringul de dans și la petreceri acasă în weekendul de 4 iulie pentru a sărbători. Aproximativ trei sferturi din cele 469 de infecții au fost în rândul persoanelor vaccinate. 

Autorii unui studiu de caz al CDC au declarat că acest lucru ar putea însemna că aceștia au fost la fel de susceptibili de a transmite Covid-19 ca și cei nevaccinați.
 
Chiar și așa, au avertizat ei, pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate, este firesc ca acestea să reprezinte și o parte mai mare din infecțiile cu Covid-19, iar acest studiu unic nu a fost suficient pentru a trage concluzii. Incidentul a determinat CDC să revină asupra unei recomandări pe care o emisese cu doar câteva săptămâni mai devreme și să îi îndemne din nou pe cei vaccinați să se mascheze în anumite medii.

Totuși, detaliile particulare ale acelui grup de cazuri ar fi putut face ca acest focar să fie deosebit de grav.

Între timp, un studiu de caz recent publicat, mult mai amplu, al CDC privind infecțiile din statul New York, a constatat că numărul de infecții descoperite a crescut constant din luna mai, reprezentând aproape 4% din cazuri până la jumătatea lunii iulie. Acești cercetători au avertizat că factori precum relaxarea restricțiilor de sănătate publică și creșterea variantei delta foarte contagioase ar putea avea un impact asupra rezultatelor. 

Totuși, un alt studiu de caz al CDC, în Colorado, a constatat că rata de infectare a unui comitat, Mesa, a fost semnificativ mai mare decât în restul statului, de 7% față de aproximativ 5%. Raportul a sugerat că acest lucru s-a datorat probabil faptului că varianta delta circula mai mult acolo, dar a menționat, de asemenea, că vârsta pacienților din Mesa și rata mai mică de vaccinare ar fi putut juca un rol.

Cercetările efectuate în Israel par să susțină ideea că protecția împotriva bolii grave scade în lunile de după inoculare și, mai recent, că apariția unor cazuri noi poate duce în cele din urmă la o creștere a spitalizărilor.
 
Informațiile sunt preliminare, iar cazurile grave de descoperire sunt încă rare, dar susțin ideea că unele persoane vor avea nevoie de vaccinuri de rapel în următoarele luni.

Deocamdată, există pur și simplu mai multe întrebări decât răspunsuri. Sunt infecțiile de descoperire în creștere din cauza variantei delta, a scăderii imunității sau a revenirii la viața normală? Sunt persoanele vaccinate mai vulnerabile la boli grave decât se credea anterior? Cât de frecvente sunt infecțiile progresive? Este o presupunere a oricui.

"În general, se întâmplă că trebuie să luăm decizii de sănătate publică pe baza unor date imperfecte", a declarat Frieden. "Dar sunt pur și simplu multe lucruri pe care nu le știm".