ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt pentru prima dată în ultimii 38 de ani, declanșând o alertă de cădere de cenușă și mai multe cutremure pe insula principală din Hawaii, potrivit dailymail.
 
FOTO: A view of Mauna Loa from the Kona Coast. The volcano has not erupted for 38 years
 
Erupția a început în  din vârful Mauna Loa, duminică seara târziu. În prezent, US Geological Survey nu crede că există niciun risc de cădere de magmă, dar a fost emisă o avertizare de cădere de cenușă. 

Unii locuitori din sudul coastei Kona au început să se evacueze voluntar, deși nu există încă ordine de evacuare.
Din punct de vedere istoric, râurile de lavă ale vulcanului s-au scurs în diferite comunități, inclusiv Hilo, care are aproape 20.000 de locuitori, și Kukio - un paradis al miliardarilor care a înflorit în ultimii 38 de ani și care numără acum printre locuitori unele dintre cele mai bogate persoane din lume. 

Într-o declarație, NWS a declarat:
 
„În acest moment, fluxurile de lavă sunt cuprinse în zona de vârf și nu amenință comunitățile aflate în aval. Vânturile pot transporta gaze vulcanice și, eventual, cenușă fină și părul lui Pele în direcția vântului. Locuitorii care sunt expuși riscului de fluxurile de lavă de pe Mauna Loa ar trebui să își revizuiască pregătirea și să consulte informațiile de la Protecția Civilă a comitatului Hawai'i pentru îndrumări suplimentare.  Pe baza evenimentelor din trecut, primele etape ale unei erupții de pe Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.” 

Ultima dată când vulcanul a erupt, deținuții de la penitenciarul de minimă securitate Kulani, cu 200 de paturi - care se află la poalele vulcanului - au fost evacuați. 

Râurile de lavă au ajuns la mai puțin de trei kilometri de închisoare. 

Un gardian de la închisoare a declarat luni dimineață pentru DailyMail.com că nu au primit încă un ordin de evacuare și că nici măcar nu au putut vedea lava din partea lor de vulcan. 

„Deocamdată rămânem pe loc”, a spus gardianul.

El a confirmat că în prezent sunt 93 de deținuți în unitate. 

Fluxul de lavă rămâne imprevizibil.  

„Dacă erupția rămâne în Moku'āweoweo, fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil limitate în interiorul pereților calderei. Cu toate acestea, dacă focarele eruptive migrează în afara pereților acesteia, fluxurile de lavă se pot deplasa rapid în josul pantei', a precizat Serviciul Național de Meteorologie din Honolulu într-un avertisment în această dimineață. 

NWS avertizează locuitorii cu afecțiuni respiratorii să rămână în casă. 

„Persoanele cu afecțiuni respiratorii ar trebui să rămână în casă pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă, iar cei care se află afară ar trebui să-și acopere gura și nasul cu o mască sau o cârpă. Posibile pagube pentru culturi și animale. Pagube minore la echipamente și infrastructură. Vizibilitate redusă. Este posibil să fie necesară o curățare pe scară largă.”

Locuitorii s-au trezit în mijlocul nopții cu un cer portocaliu strălucitor. Mulți și-au împărtășit fotografiile și videoclipurile pe Twitter, unii dintre ei reușind să vadă magma arzând până în Kona - pe coastă.
 
 FOTO:
 
FOTO: A webcam view of the eruption on Mauna Loa on Monday morning. This shows the caldera of the volcano as it erupted

Peste o duzină de cutremure cu magnitudinea de peste 2,5 grade au lovit regiunea în ultimele două ore, potrivit USGS, unul dintre ele având o magnitudine de 4,2 grade.