ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



China vrea să construiască până la sfârșitul acestui an prototipul unui supercomputer capabil să facă un miliard de miliarde de calcule pe secundă. Este un proiect ambițios, însă nu imposibil, având în vedere performanțele Chinei în domeniul tehnologic. Anul trecut, Beijingul a prezentat cel mai rapid supercomputer din lume, Sunway TaihuLight (foto), care este de două ori mai performant decât oricare altul.

Noul supercomputer va fi și mai puternic, reușind să efectueze într-o secundă un cvintilion (un miliard de miliarde) de calcule. Specialiștii lucrează deja la prototip, însă vor avea nevoie de câțiva ani până să-l termine, anunță agenția de presă Xinhua.

Inginerul Zhang Ting, de la National Supercomputer Center din Tianjing, spune că sistemul complet, perfect funcționabil, va fi terminat abia în 2020. Când va fi gata, acest computer va fi de 200 de ori mai puternic decât primul supercomputer al Chinei, realizat în 2010.
 
Un asemenea sistem va fi foarte util pentru eficientizarea transmisiei de date, viteză de calcul și lucrul în cloud.
 
China și-a propus să devină lider de necontestat în tehnologie, iar eforturile făcute în ultimii ani dau deja roade. În prezent, are 167 de supercomputere de mare performanță, cu două mai multe decât SUA, care a fost lider mondial până anul trecut. 

Totodată, China are două supercomputere în top 10 cele mai rapide computere din lume. Interesul pentru supercomputere a început în anul 1989. În prezent, experții care lucrează la aceste proiecte au renunțat complet la utilizarea componentelor de import – furnizate de Intel sau Nvidia – și folosesc numai produse autohtone, cum este procesorul Loongson.