ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fetiță născută în Singapore și care la naștere nu cântărea mai mult decât un măr este considerată cel mai ușor bebeluș din lume care a supraviețuit unei nașteri premature și a fost externat sănătos. Aceasta a ajuns în sfârșit acasă, împreună cu părinții ei recunoscători, după 13 luni de luptă pentru viață în spital, arată The Epoch Times.

Kwek Yu Xuan s-a născut la 24 de săptămâni și 6 zile de sarcină, pe 9 iunie 2020, la Spitalul Universitar Național din Singapore (NUH). La naștere, ea a cântărit doar 212 grame, fiind mai ușoară decât cel mai mic supraviețuitor consemnat în Registrul Celor Mai Mici Bebeluși al Universității din Iowa. 

„În cei 22 de ani de când sunt asistentă medicală, nu am văzut un nou-născut atât de mic”, a declarat pentru The Straits Times asistenta clinică Zhang Suhe, care a făcut parte din echipa de îngrijire a lui Yu Xuan.

Potrivit NUH, bebelușii născuți cu patru luni înainte de termen au o rată de supraviețuire de aproximativ 70%, iar cei mai mulți dintre ei sunt externați după patru până la șase luni de spitalizare. Cu toate acestea, Yu Xuan nu a fost doar bebelușul cel mai ușor, ci și cel care a stat pentru perioada cea mai lungă de timp la Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului, petrecând mai mult de un an sub privirile atente ale echipei de îngrijire.

Fetița a fost externată din spital pe 9 iulie 2021, cântărind 6,3 kilograme.

Într-un comunicat de presă, NUH și-a lăudat „bebelușul (născut pe timp de) COVID-19” pentru perseverență, numindu-i supraviețuirea „o rază de speranță în vremuri tulburi”.

Mama și tatăl bebelușului, Wong Mei Ling și Kwek Wee Liang, ambii în vârstă de 35 de ani, au rezidență permanentă în Singapore. Wong a intrat în travaliu înainte ca ea și soțul ei să se poată întoarce acasă, în Malaezia, pentru nașterea fiicei lor, unde cuplul mai are un fiu de 4 ani care locuiește cu bunicii săi.

Viitoarea mămică a fost diagnosticată cu preeclampsie (tensiune arterială ridicată în timpul sarcinii), o afecțiune potențial fatală care necesită o cezariană de urgență.

„Nu mă așteptam să nasc atât de repede și am fost foarte triști că Yu Xuan s-a născut atât de mică”, a spus ea. „Dar, din cauza stării mele, nu am avut de ales. Puteam doar să sperăm că va continua să crească și să fie sănătoasă”.

Prea mică pentru ca plămânii ei să funcționeze independent, Yu Xuan a fost conectată la un ventilator. Folosirea sondelor pentru a-i monitoriza semnele vitale ar fi fost o procedură delicată, deoarece plasarea lor pe pielea ei subțire și fragilă pentru prea mult timp ar fi favorizat apariția unei răni deschise, ceea ce ar fi predispus-o la infecții.

Neavând posibilitatea de a importa scutece pentru micro-prematuri la un cost rezonabil, asistentele lui Yu Xuan au confecționat scutece mici din scutece mai mari, tăindu-le la dimensiunea potrivită și îndepărtând benzile chimice de absorbție a urinei care ar fi putut afecta pielea bebelușului.

Primele două săptămâni de îngrijire zilnică a lui Yu Xuan au fost cruciale, potrivit Dr. Yvonne Ng, consultant principal în neonatologie. „Trebuia să inovăm și să găsim niște metode improvizate pentru a ne ocupa de un bebeluș atât de mic, deoarece a fost prima noastră experiență cu cineva atât de mic”, a explicat ea. „Era atât de mică încât chiar și dozarea medicamentelor a trebuit să fie calculată până la zecimale”.

În ciuda calvarului prin care a trecut fetița, echipa de îngrijire a lui Yu Xuan a declarat că aceasta era un copil „activ și vesel”, căruia îi plăcea suzeta și să i se vorbească și care răspundea la auzul propriului nume, potrivit comunicatului de presă.

„Trebuie să le mulțumesc asistentelor pentru că au avut grijă de ea atât de mult timp", a declarat Wong. „Am fost foarte fericiți că toată lumea a putut fi prezentă la externarea ei; echipa este ca o familie.”

Atașate de fetiță și de povestea ei de supraviețuire, chiar și unele asistente medicale care nu erau în tură la NUH au venit să facă fotografii când aceasta a plecat acasă cu părinții ei bucuroși.

„Acesta a fost un efort de echipă care întruchipează spiritul de îngrijire și compasiune”, a declarat profesorul asociat Zubair Amin, consultant principal al departamentului de neonatologie al NUH.

Acum, la vârsta de 15 luni, Yu Xuan rămâne în Singapore împreună cu părinții ei pentru a primi îngrijiri de monitorizare la spital. Ea învață să se hrănească cu biberonul și acum se poate întoarce singură de pe o parte pe alta.

Totuși, ea încă mai suferă de boală pulmonară cronică și hipertensiune pulmonară, două afecțiuni asociate cu prematuritatea. În plus, Yu Xuan folosește acasă un ventilator cu oxigen împrumutat de la NUH.

Facturile ei de spitalizare, care s-au ridicat la aproximativ 200.000 de dolari, au fost achitate printr-o campanie generoasă de strângere de fonduri organizată de Give Asia. După ce părinții lui Yu Xuan și-au atins obiectivul, aceștia s-au angajat să doneze fondurile rămase înapoi la Give Asia pentru alte familii aflate în nevoie.

Medicii se așteaptă ca starea fetiței să continue să se amelioreze cu timpul.