ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste o sută de mii de pelerini, mai precis 105.700, a fost numărul celor care au venit să se închine la moaștele așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei în perioada 22-28 octombrie 2022, cu prilejul sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a transmis Basilica, de unde am preluat și o selecție impresionantă de fotografii realizate de Raluca-Emanuela Ene și Mircea Florescu, pe care o prezentăm în GALERIA FOTO de mai jos. cu mulțumiri și felicitări colegiale.

Jurnalistul TVR Titi Dincă a publicat cu acest prilej și un film de arhivă de la procesiunea din 1956:

Organizatorii și instituțiile implicate acum au făcut publice și cifre.

Cifrele pelerinajului

Sâmbătă, 22 octombrie: 1.400 pelerini;
Duminică, 23 octombrie: 4.900 pelerini;
Luni, 24 octombrie: 10.000 pelerini;
Marți, 25 octombrie: 27.500 pelerini;
Miercuri, 26 octombrie: 21.100 pelerini;
Joi, 27 octombrie: 24.000 pelerini;
Vineri, 28 octombrie: 16.800 pelerini.

Alături de moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei au fost așezate și celelalte două racle cu moaște din patrimoniul Catedralei Patriarhale: cele ale Sf. Împ. Constantin și mama sa, Elena, și cele ale Sf. Ier. Nectarie.

Pe toată perioada pelerinajului, alături de aceste relicve sfinte a fost așezat și un fragment din moaștele Sf. Ier. Grigorie Palama, unul dintre cei trei ocrotitor ai Anului omagial și comemorativ 2022, declarat în Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț.

Moaștele Sf. Grigorie Palama, practicant al isihasmului și teolog al luminii necreate, au fost aduse din Grecia de Mitropolitul de Veria, Naousa și Kampania, eparhia în care se găsește Tesalonicul, cetatea păstorită de sfânt,

La predica din ziua de sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou, Patriarhul României a afirmat că ocrotitorul Bucureștilor a fost un sfânt isihast, iar Sf. Ier. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, a fost rodul apărut peste 1300 de ani al îndemnului făcut de Sf. Ap. Pavel tesalonicenilor: Rugați-vă neîncetat!

Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, a declarat că-și dorește să mai viziteze România, iar cu o proximă ocazie ar putea aduce și moaștele Sf. M. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir.

Vezi toate articolele despre hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale din acest an: click aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene și MIrcea Florescu. FOTO GALERIE MAI JOS

Marea Sărbătoare a Sfântului Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucureștilor 2022 - Fotografii de la Basilica

Vezi galeria Marea Sărbătoare a Sfântului Dimitrie cel Nou Ocrotitorul Bucureștilor 2022 - Fotografii de la Basilica