ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare București, prof.dr. academician Constantin Popa, susține că certificatul verde nu poate fi impus în România, deoarece nu permite Constituția. Potrivit acestuia, nici vaccinarea nu poate fi obligatorie. În ce privește contraindicațiile pentru vaccinare, acestea nu pot fi stabilite decât individual, în funcție de afecțiunea pacienților.

În România nu pot fi obligatorii nici certificatul verde și nici vaccinarea, arată prof. dr. academician Constantin Popa. ”Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu, știu foarte bine ce este în Franța, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social. La noi nu se poate. Constituția nu permite așa ceva. Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în țară”, ne spune prof. dr. academician Constantin Popa. În ce privește contraindicațiile pentru vaccinarea anti-Covid, reputatul neurolog consideră că, în cazul unui pacient cu comorbidități riscante, medicul poate să îi propună se se mai gândească înainte de a se vaccina. Nu există contraindicații la modul general, ci în funcție de fiecare pacient, arată prof. dr. academician Constantin Popa.

”Sunt situații în care vaccinul anti-Covid nu se poate face, dar asta se întâmplă foarte rar. Medicul nu poate da scutire de vaccinare, ci doar recomandare că există un risc pentru boala respectivă pe care o are pacientul. Medicul nu-l poate împiedica să se vaccineze, dar obligația medicului este să-l avertizeze că există un risc. Există în patologia neurologică și în toate specialitățile cazuri de acest gen. Dar nu putem generaliza. Dacă vine unul la mine și știu că există un risc de coagulare, că are o boală de plămâni, cum pot să-i fac eu vaccinul? Este nedrept pentru populație, îi zăpăcește pe toți, mai ales că nu toți medicii sunt familiarizați cu toate problemele, trebuie să citești foarte mult, să știi biologie, să știi genetică și să cunoști, mai ales, domeniul tău. Că sunt unii care dau și sfaturi nepotrivite”, ne-a declarat prof. dr. Constantin Popa.

Mortalitatea în Covid este mică

Vaccinarea nu este obligatorie, cu excepția unor boli ca poliomelita, extrem de gravă, când lumea nu a fost întrebată dacă vrea sau nu să fie vaccinată, afirmă prof. dr. academician Constantin Popa. ”Dar în Covid mortalitatea este mică. Lumea nu a înțeles că se moare și pentru faptul că, dacă te-ai infectat cu Covid și faci formă activă, toate bolile pe care le ai se agravează și mori de altceva. Ar trebui să se prevadă o obligativitate condiționată a vaccinării, în condițiile în care omul este informat, să știe ce îl așteaptă. Pacientul trebuie să fie examinat de către medic. Ar trebui ca cei care se vaccinează să-și facă analize înainte. În momentul în care pe mine m-ar reclama cineva că am dat un certificat în care nu recomand vaccinarea eu mă pot apăra, că sunt stăpân pe mine. E o răspundere foarte mare pe care o avem noi. Aceasta este problema cea mai grea pentru noi, medicii. Cei mai mulți merg pe demersul ușor, spun că sunt probleme, nu se știe, mai bine nu. Și omul se orientează, pentru că tendința este să nu se expună, mai ales că există o părere, generală aproape, de rezervă față de vaccin”, ne-a mai precizat prof. dr. academician Constantin Popa.

Persoanele alergice, în pericol

Fostul ministru al Sănătății, prof. dr. Mircea Cinteză, susține că, în teorie, există contraindicații pentru vaccinarea anti-Covid în momentul în care persoana respectivă se știe că este alergică. ”Orice lucru pe care îl injectezi în corp poate să provoace alergie. Este evident că, în aceste condiții, este foarte greu să spunem că are alergie la substanțele din vaccinul anti-Covid, mai cu seamă că există 4 tipuri de vaccin. Dar, în teorie, orice persoană de pe pământul ăsta poate să facă alergie și orice fel de alergie poate să meargă până la șoc. În literatură este descrisă rarisism alergie la vaccinurile existente, dar variază de la tip de vaccin la tip de vaccin. În teorie există această alergie și nu cred că există o modalitate sigură de a o anticipa. Așa încât un medic poate să ia în considerare la o persoană cunoscută alergică precauție sau chiar contraindicație. Dacă un bolnav a avut șoc anafilactic, în momentul acela nu se poate discuta decât sub supravegherea unor specialiști de marcă alergologi și, mai degrabă, aș spune că trebuie evitată a doua doză”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteză.