ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul alpinist Torok Zsolt, care fusese dat dispărut în Munții Făgăraș, a fost găsit mort, au anunțat reprezentanții Salvamont Sibiu.

Potrivit cotidianul.ro, dispariția alpinistului român în vârstă de 45 de ani a fost anunțată sâmbătă dimineață de soția acestuia. „Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu”, au anunțat reprezentanții Salvamont Sibiu.

Căutările au început după anunțarea dispariției și în acțiune au fost implicați salvamontiști și jandarmi din județele Sibiu și Argeș, dar și un elicopter al MAI. Alpinistul nu mai dăduse niciun semn de viață de miercuri, potrivit unui apropiat al său.

”Bunul nostru prieten și-a pierdut viața în zona Vârfului Negoiu, pe o porțiune de creastă foarte abruptă. E posibil să fi alunecat sau s-a rupt o bucată de stâncă cu el. Cert e că a fost găsit lângă peretele de stâncă. Ultima convorbire telefonică a lui a fost miercuri. De atunci nu a mai dat niciun semn de viață. Echipamentul său a fost găsit la 45 de minute de locul în care a fost găsit. Noi așteptăm intervenția unui elicopter. Trupul său va fi coborât într-o zonă unde poate interveni elicopterul”, a spus Adrian David.

Torok Zsolt, unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din țara noastră, a doborât mai multe recorduri în alpinismul românesc și mondial.

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpușan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naționale și o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condițiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediția românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanță în alpinismul românesc. Zsolt Torok a realizat mai multe premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereți, Trilogia Alpilor și pe K2.

În 2015,  el și-a atras  furia maghiarilor după ce a anunțat că vrea să ducă drapelul României pe Everest, alături de doi români, Paul Popescu și Marius Iliescu.Pe pagina sa de Facebook Torok Zsolt era înjurat pentru că se declara român și era făcut trădător de maghiarii care îl acuzau că nu duce pe Everest drapelul Ungariei sau steagul secuiesc.