ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un procuror din Constanța a început, în 2015, o cercetare penală împotriva OMV Petrom, despre care spunea că n-ar fi respectat condițiile de privatizare. Teodor Niță, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a întocmit o ordonanță în care a semnalat o serie de aspecte care ar indica încălcări ale legii penale, potrivit Evenimentul Zilei.

Conform sursei citate, ancheta pe care procurorul Teodor Niță de la Parchetul Curții de Apel Constanța a deschis-o în 2015, vizează posibile fraude comise în condițiile de nerespectare a „Acordului de Privatizare a Petrom” din 2004, aprobat prin hotărâre de guvern în condițiile în care prin Legea nr. 555/2004 a fost stabilit cadrul juridic pentru privatizare. Primele concluzii trase de procuror au fost că această privatizare, derulată de guvernul PSD condus de Andrian Năstase, ar fi produs consecințe patrimoniale Statului român de peste 70 milioane euro.

Iată ce a declarat procurorul Teodor Niță:
 

„Profitând, în cadrul demersurilor administrative efectuate de caracterul confidențial și nepublic al contractului de privatizare, ascunzând realitățile obligațiilor asumate reprezentanților Autorității de Reglementare din punct de vedere al Mediului din Craiova și Pitești cât și primăriei Bradu din jud. Argeș, apreciez că sunt date care să justifice presupunerea rezonabilă a faptului că persoana juridică a urmat intenționat o procedura aptă să ducă la eludarea obligațiilor asumate, în sensul solicitării și ulterior al obținerii autorizațiilor de desființare a instalațiilor precizate din cadrul celor două combinate, fără a fi fost efectuate investițiile pentru retehnologizare.

Revenind la cele mai sus expuse, din această perspectivă, consider că sunt indicii care să justifice presupunerea rezonabilă că SC OMV Petrom a săvârșit infracțiunea de înșelăciune în dauna statului, sens în care va fi luată măsura ce se impune”.
 
Citiți mai multe detalii la Luju.ro
 
VIDEO Procurorul Teodor Niță, premiat la Haga pentru activitatea sa împotriva infracțiunilor de mediu
 
Procurorul Teodor Niță