ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Cea mai șocantă știre a lunii este *anularea* efectivă a alegerilor prezidențiale din România, stat membru NATO și UE. Unde sunt protestele? Unde sunt știrile BBC de noapte? NATO și UE pretind că sunt pentru democrație. De ce tac?”, scrie Peter Hitchens pe X, semnalând articolul lui din Mail on Sunday, suplimentul de duminică al DailyMail, pe care îl redăm în continuare
 
Democrația a fost anulată în România - iar în Vestul liber este o tăcere de mormânt. A fost cam în această perioadă a anului, acum 35 de ani, când am pornit spre est de la Berlin, plin de teamă. Încercam să ajung în România, pe atunci o tiranie comunistă de fier. Am ajuns în cele din urmă în capitală, la București, în ajunul Crăciunului. Orașul era deja cuprins de un fel de nebunie, scrie Peter Hitchens, observator de marcă la „The Daily Mail”.

Am fost avertizat să mă feresc de lunetiști la intrarea în hotelul meu și am zigzagat ridicol prin zăpadă cu o valiză într-o mână și o mașină de scris în cealaltă. Nimeni nu a tras, dar mai târziu m-am adăpostit sub patul meu în timp ce cartușele zburau pe lângă fereastră.

Era mai mult sau mai puțin imposibil să afli ce se întâmpla, deși spitalele din oraș erau pline de oameni triști, răniți, care beneficiau de asistență medicală comunistă de mâna a treia. am plecat pentru că se răspândiseră zvonuri despre o nemulțumire gravă, care a explodat la 21 decembrie 1989. Liderul comunist al țării, Nicolae Ceaușescu, a fost hulit în timpul unui discurs.

Acest act de curaj de neconceput al huliganilor a declanșat o avalanșă care a avut nevoie de doar patru zile pentru a-l duce pe despot la moarte - un proces urât de tip cangur urmat de o așa-numită „execuție”. Aceasta mi s-a părut mai degrabă un asasinat, atunci când a fost prezentată în ziua de Crăciun la televiziunea din București.

Reacția generală a Europei și a lumii a fost una de bucurie necomplicată, așa cum se întâmplă întotdeauna când cad regimuri malefice (vezi Siria acum).

Dar România nu a fost foarte fericită de atunci. Și am fost șocat să aflu săptămâna trecută că ultimele sale alegeri prezidențiale au fost anulate. Da, ați citit bine. Curtea Supremă a României a anulat pur și simplu alegerile, din cauza pericolului ca persoana nepotrivită să câștige.

Să simplificăm. Călin Georgescu, care a spus lucruri frumoase despre Vladimir Putin și care cu siguranță nu este corect din punct de vedere politic, s-a descurcat foarte bine în primul tur, pe 24 noiembrie. Ca urmare, el urma să fie unul dintre cei doi candidați în turul al doilea decisiv, care ar fi trebuit să aibă loc pe 8 decembrie. Acum, primul tur a fost șters din înregistrări, iar al doilea tur nu va avea loc niciodată. Se promit noi alegeri complete, dar pot fi ele acum corecte?

Înțeleg de ce mulți din România nu vor ca Georgescu să câștige. Nici el nu este genul meu de om. Dar asta e problema cu democrația. Trebuie să accepți rezultatul, altfel nu este democrație. Iar prezentarea unor afirmații subțiri ale „serviciilor secrete” privind „intervenția Rusiei” nu este suficientă, într-o țară adultă, pentru a opri un scrutin liber.

Două lucruri m-au frapat în legătură cu acest eveniment. Primul este faptul că a avut loc. Al doilea, la fel de important, a fost absența protestelor din partea organismelor care condamnă la nesfârșit alegerile fraudate din alte părți. Comisia Europeană a evitat, din câte am putut afla, să spună ceva. O căutare pentru condamnarea NATO nu a dat, de asemenea, niciun rezultat.

Nu a existat niciun semn al revoluțiilor „Trandafirilor”, „Portocalii” sau „Demnității”, care izbucnesc atât de spontan acolo unde Occidentul contestă rezultatele alegerilor care favorizează Moscova. Deși ar trebui să subliniez, ca fost revoluționar, că organizarea unei revolte spontane necesită multă planificare, bani și muncă grea.

Toată chestiunea mi se pare o prostie de modă veche, iar cei care au tăcut în legătură cu aceasta ar trebui ignorați atunci când vor protesta, în viitor, împotriva suprimării democrației care nu le convine.

Între timp, ar fi rezonabil să ne îngrijorăm cum ar putea reacționa românii la anularea democrației lor după numai 35 de ani, a scris renumitul jurnalist pentru suplimentul de duminică al Daily Mail.