ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce acum două săptămâni a fost linșat artistul Tudor Gheorghe pentru motive pe care nici acum nu le înțeleg, acum este atacat deputatul Daniel Gheorghe, pentru motive care mi se par la fel de obscure. Iar între cei care îl linșează îi găsim pe aceiași „progresiști” din gașca Mîndruță et comp.

Ce a zis Daniel Gheorghe? Păi n-a zis mare lucru. A zis numai că e păcat că nu punem în valoare Sarmizegetusa și cetățile dacice din Munții Orăștiei, și că șantierul arheologic de la Sarmizegetusa este o bătaie de joc. O mare parte a vestigiilor de la Sarmizegetusa zac încă în pământ, iar cele scoase la suprafață sunt neîngrijite sau sunt jefuite în mod sistematic. „Să nu mai lăsăm hoții de comori și să nu mai lăsăm tâlharii să devasteze Sarmizegetusa”, a afirmat Gheorghe în Parlament. Și pentru a-și susține mesajul, a făcut apel la sentiment, cum fac de multe ori deputații sau senatorii în Parlament. La un sentiment foarte legitim, care este cel patriotic: „Să nu uităm, înainte de orice altceva, suntem daci și în venele multora dintre cei care suntem aici, în acest Parlament, curge sângele geților și dacilor care au trăit acum 2000 de ani și care au creat o mare civilizație a Europei!”

Dacă un deputat englez ar fi vorbit despre originile celtice ale poporului englez, nu cred că i-ar fi sărit nimeni la gât. Dimpotrivă, britanicii își pun foarte bine în valoare aceste origini, și Stonehenge nu zace deloc în paragină, și nici nu este jefuit de hoții de comori. La fel, dacă un deputat francez ar vorbi despre originile celtice sau galice ale poporului francez, nu cred că i-ar lua nimeni capul. Și francezii sunt foarte mândri de originile lor galice, dovadă că simbolul neoficial al Franței ca națiune nu este acvila romană, ci este cocoșul galic. Dacă nu ați trăit sub o piatră toată viața, știți că cocoșul galic este și simbolul naționalelor franceze de fotbal și rugby. Cocoșul galic a fost de două ori campion mondial la fotbal, și deține în acest moment titlul mondial.
 
Mai mult, francezii sunt foarte deștepți și au făcut din istoria lor celtică un adevărat fenomen de marketing. Iarăși, dacă nu ați trăit sub o piatră, ați auzit de Asterix și Obelix. Știți cum se numește ciclul original de benzi desenate? Exact: Astérix le Gaulois, adică Asterix galul. Francezii au făcut miliarde de dolari cu Asterix și galii, iar Asterix și Obelix sunt pentru francezi tot un fel de simbol național. 

Notă pentru cei care nu s-au prins încă: celții și galii sunt pentru englezi și francezi ceea ce sunt dacii și geții pentru noi.

Așadar, Daniel Gheorghe nu a zis nici că dacii și geții sunt mai deștepți decât celții și galii sau decât romanii, și nici măcar că ar trebui să facem din lupul dacic un simbol al naționalei de fotbal a României. A zis doar că ar fi cazul să oprim jefuirea cetăților dacice de la Sarmizegetusa și să le punem în valoare. Așa cum englezii știu să pună în valoare Stonehenge și să facă miliarde de euro de pe urma monumentului. Așa cum francezii știu să pună în valoare moștenirea lor galică și să facă miliarde de euro de pe urma ei. Și englezii și francezii sunt foarte mândri de moștenirea lor celtică și nu le e deloc rușine să vorbească despre ea. Ba mai scriu și o grămadă de cărți și mai fac o droaie de filme istorice despre celți și gali, pentru că nu au complexe și știu să fie mândri de trecutul lor și să facă și bani de pe urma lui.

Românașii însă sunt experți la a fi campioni la prostie și la a se sabota. În special cei din gașka Mîndruță-Ioniță-CTP, ăștia par a fi campionii absoluți din topul campionatului de prostie. Ei știu una și bună: dacă pe vremea lu’ Ceaușescu pietonii circulau pe trotuar, acum ei trebuie neapărat să circule pe mijlocul străzii, că altfel e „comunism”. Așa că în loc să vorbească despre recuperarea deșteaptă a temei dacilor și a tracilor, ei dau în cap oricui îndrăznește să vorbească despre recuperarea deșteaptă a celților și a galilor noștri, a lui Asterix și Obelix din Balcani. Dacă Ceaușescu a făcut ceva pentru monumentul de la Sarmizegetusa (nu mare lucru, între noi fie vorba), acum neapărat noi trebuie să facem praf monumentul ăla, să nu mai rămână piatră peste piatră. Că atâta îi duce pe băieții ăștia mintea, sau asta le dă pe bilet propaganda ca să urle. Și ca să urle mai tare, li se taie și pastilele în zilelele când sunt scoși la urlat.

Eu cred altceva. Cred că băiatul ăsta, Daniel Gheorghe, a zis el de mai multe ori lucruri foarte supărătoare în parlament. El a vorbit critic despre suplimentarea constantă a bugetelor pentru secu, a vorbit despre resursele naturale românești, a tot adus vorba despre Basarabia. Ba l-a mai criticat și pe Rareș RujRoz Bogdan, spunând că ar trebui să rămână la Bruxelles, că nu știe nimic despre București și că nu ar fi un candidat bun pentru PNL pentru primăria Bucureștiului. Așadar, secu îl aștepta de mult la cotitură și țac!, l-a păcănit pe tema dacilor. Că dacă vorbești despre daci, ești obligatoriu dacopat. Hai bre Mîndruță, CTP, Ioniță și gașka, fiți co@oși până la capăt și ziceți și de britanici că sunt celtopați, că ce atâta Stonehenge. Sau de francezi că sunt galopați, că ce atâta cocoș galic la naționala campioană mondială a Franței. Și ce atâta franciză globală de multe miliarde de euro cu Asterix și Obelix.