ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 16 octombrie, a fost Sfințit bustul Regelui Ferdinand I, restaurat in baza unei fotografii de epoca.
 
Monumentul a fost ridicat și inaugurat la 12.09.1934, distrus odată cu ocuparea Basarabiei și restabilit anul acesta datorită implicării preotului Sergiu Aga, a arhitectului Mihail Andries, și a Asociației ”MONUMENTUM”.
 
Bustul a fost Sfințit de Mitropolitul Basarabiei, la eveniment fiind prezenți reprezentanții Ambasadei României la Chișinău, primarul Serghei Popa, Simion Tatarov, deputatele Mariana Cușnir și Veronica Rosca, fanfara IGPF delegata de domnul Rosian Vasiloi, profesorii universitari Alexandru Arseni, Anatol Petrenco, Ion Negrei,  Chiseliov Oleg - șef al Asociației Tineretului Regalist, reprezentantul Guvernului in raionul Orhei etc. 

Postamentul de piatra a fost refăcut după o schita interbelica a sculptorului Alexandru Plamadeala, iar bronzul a fost refăcut de sculptorul Veaceslav Jiglitchi.
 
 
FOTO:
 
Ar putea fi o imagine cu în aer liber
 
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, monument și în aer liber
 
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, monument, în aer liber și text care spune „EDIFICAT CU OCAZIA CENTENARULUI ÎNCOROHĂRII REGINEI MARIA SI A REGELUI FERDINAND I DE A.0. MONUMENTUM PAROHIA „SFANTUL VA,SILE DE LA POIANA MARULUI 'DIN ORHEI SFINTIT:15 10. 2022”
 
Ar putea fi o imagine cu 15 persoane, persoane în picioare și cer

Ar putea fi o imagine cu 12 persoane, persoane în picioare și în aer liber

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare, monument și în aer liber