Unirea de la 1918 este „cel mai important act politic al națiunii române din toate timpurile”, spune academicianul Ioan-Aurel Pop, care consideră că „înțelepciunea care i-a caracterizat pe slujitorii bisericii în trecut, în această parte de țară numită Transilvanie, ne-a ajutat să facem acest act extraordinar la 1918”.

Președintele Academiei Române a conferențiat vineri, la Facultatea de Teologie din Sibiu, despre contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului unitar modern, amintind că  „în acest an al Centenarului Marii Uniri se rostesc la noi, foarte multe adevăruri legate de trecut”, relatează Agerpres.

„În acest an al Centenarului Marii Uniri se rostesc la noi foarte multe adevăruri legate de trecut. Se încearcă reconstituirea trecutului într-o manieră echilibrată, care să meargă la mintea și sufletul ascultătorilor sau cititorilor sau privitorilor. Dar sunt și foarte multe luări de poziție extreme. În fond, trăim într-o țară liberă și fiecare își poate spune părerea. (...) Între aceste două poziții extreme, două sunt semnificative. Una care ridică în slăvi gloria poporului român și care încearcă să-i convingă pe oameni că de 2.000 de ani suntem în permanență în unitate și continuitate, dar aceste voci care fac acest lucru sunt tot mai firave și mai puține și alta care vrea să-i convingă pe oameni că mare lucru nu am făcut noi de-a lungul timpului ca popor și nici în 1918, o realizare importantă pentru noi și pentru lume nu a fost în ceea ce ne privește. (...) Toate acestea creează foarte mare dezorientare. Și cei care fac acest lucru, de multe ori conștienți, seamănă vânt ca să culeagă furtună”, a mai spus Ioan Aurel Pop. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews