ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jordan Bardella sare de la un cordon sanitar la altul. 

După ce Rassemblement National a fost blocat de la putere în Franța, Bardella își vede acum rivalii din Parlamentul European încercând să împiedice noul său grup Patrioții Europei să prezideze două comisii parlamentare.  

Atunci când grupurile din Parlament s-au întâlnit luni seara pentru a decide cine va prezida comisiile puternice, Patrioții au ales să conducă comisiile pentru transport și cultură.
 
Dar când aceste comisii se vor întruni pentru prima dată pe 23 iulie pentru a-și alege oficial conducerea, se așteaptă ca alte grupuri să prezinte candidați pentru a-i bloca pe patrioți. 

"Mă aștept ca forțele democratice din Parlament să se asigure că noului grup favorabil Rusiei nu i se permite să participe la modelarea Parlamentului European", a declarat Katarina Barley, un eurodeputat social-democrat german.
 
"Firewall-ul față de extrema dreaptă trebuie să rămână ferm. Nicio funcție oficială, cum ar fi cea de președinte de comisie, nu poate reveni membrilor acestui grup", a spus ea într-o declarație pentru POLITICO.

Același lucru s-a întâmplat acum cinci ani, când grupurile centriste au impus un cordon sanitar predecesorului Patriots, Identity & Democracy, împiedicând planurile acestui grup de a conduce comisiile pentru agricultură și afaceri juridice. Data trecută, firewall-ul s-a extins la posturile de vicepreședinți.

Vorbind înainte de încheierea acordului, Jean-Paul Garraud, un deputat european de rang înalt din cadrul Rassemblement National a declarat: "Ne aflăm aici într-un fel de templu al democrației, iar cei care ne dau permanent lecții ne pun în cârcă o regulă care este total antidemocratică ... este total inacceptabil".

"Având în vedere evoluția peisajului politic, mi se pare foarte dificil să ne impui astăzi această funcționare foarte nedemocratică", a spus el, adăugând că patrioții reprezintă milioane de alegători din UE. Grupul poate fi nou, dar este al treilea ca mărime din Parlament și are 84 de eurodeputați din partide din 12 țări.  

Lupte pentru libertățile civile

Acordul de luni seară a ridicat perspectiva ca Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de dreapta - unde se află Frații Italiei ai Giorgiei Meloni și Partidul Lege și Justiție din Polonia - să prezideze Comisia pentru libertăți civile (LIBE), care se ocupă de subiecte sensibile precum statul de drept și migrația. Acest lucru a speriat deputații europeni de stânga. 

Eurodeputatul liberal german Moritz Körner a declarat: "Eurodeputații lui Meloni și ai lui [liderul PiS Jarosław] Kaczyński nu sunt potriviți pentru a proteja drepturile fundamentale și statul de drept, nu sunt persoanele potrivite pentru a prezida comisia LIBE".

Marți, cel mai mare grup din Parlament - Partidul Popular European, conservator - a ajuns la un acord informal cu ECR, în baza căruia vor schimba controlul asupra a două dintre comisiile care le-au fost alocate în pachetul mai larg. Conform acordului, ECR va prelua controlul asupra Comisiei pentru agricultură, iar PPE va prezida Comisia pentru libertăți civile.

"A existat destul de multă nemulțumire în rândul colegilor cu privire la un președinte ECR în comisia pentru libertăți civile", a declarat un deputat PPE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre discuțiile interne. 

Cu toate acestea, înțelegerea dintre PPE și ECR a înfuriat grupul liberal Renew (în prezent a cincea grupare ca mărime din Parlament). 

"Renew este indignat să vadă că PPE preferă să facă înțelegeri murdare în loc să rămână la liniile noastre comune", a declarat un oficial Renew, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a vorbi liber.

Oficialul a declarat că grupul ar putea chiar să își retragă sprijinul pentru Ursula von der Leyen din PPE ca viitor președinte al Comisiei și pentru Roberta Metsola ca președinte al Parlamentului European, din cauza înțelegerii. 

Două persoane la curent cu o întâlnire pe care Metsola a avut-o marți cu grupul Renew au declarat că eurodeputații liberali și-au condiționat sprijinul pentru continuarea ei ca președinte al Parlamentului European de obținerea de către Renew a comisiei LIBE pentru ei înșiși.

"Ne-am aștepta ca PPE să spună pur și simplu NU ECR în loc să îi servească", a scris oficialul Renew într-un mesaj.

Cine ce vrea?

În conformitate cu acordul încheiat luni, PPE a fost primul care a ales comisiile pe care să le prezideze și a optat pentru cea care se ocupă de industrie, cercetare și energie, care urmează să joace un rol important în următoarea legislatură, pe măsură ce Comisia Europeană transformă Green Deal într-o strategie industrială. 

Acesta a solicitat, de asemenea, comisia pentru afaceri externe și cele care se ocupă de pescuit, control bugetar, afaceri constituționale și sănătate. 

Prima alegere a grupului Socialiștilor și Democraților a fost comisia pentru mediu, care a fost condusă de Renew din 2019. S&D a ales, de asemenea, comisiile pentru afaceri economice și monetare, comerț, dezvoltare regională și drepturile femeilor și egalitatea de gen.

ECR a revendicat comisia pentru buget, condusă în prezent de eurodeputatul lor flamand Johan Van Overtveldt, precum și comisia pentru petiții. 

Verzii doresc să păstreze comisia pentru piața internă, condusă în prezent de eurodeputatul lor german Anna Cavazinni, și doresc, de asemenea, să preia controlul subcomisiei pentru drepturile omului, condusă în prezent de S&D. Conform acordului provizoriu, Verzii nu au vicepreședinți ai Comisiei pentru mediu. 

Stânga va prelua subcomisia pentru chestiuni fiscale și comisia pentru ocuparea forței de muncă. 
 
 
Louise Guillot/ Politico