ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Google blochează accesul multor canadieni la unele știri online, în ceea ce consideră a fi un test de pregătire pentru un proiect de lege al guvernului federal liberal privind cenzura pe internet, care ar putea deveni în curând lege, relatează LifeSite News. 

Potrivit unui raport publicat ieri de Canadian Press, Google a confirmat că a limitat temporar accesul la conținutul de știri pentru puțin sub 4% dintre utilizatorii canadieni.

Limitarea știrilor se aplică atât motorului de căutare Google, cât și funcției Discover de pe dispozitivele Android, care transmite știrile utilizatorilor de smartphone-uri.

Gigantul tehnologic spune că toate tipurile de conținut de știri sunt afectate de testul său, inclusiv știrile canadiene, despre care spune că va dura aproximativ cinci săptămâni.

Potrivit Google, testarea sa vine în lumina proiectului de lege C-18 al premierului Justin Trudeau - numit și "Legea privind știrile online". Acest proiect de lege ar obliga companiile de social media să plătească mass-media canadiene tradiționale pentru conținutul de știri partajat pe platformele lor.

Shay Purdy, un purtător de cuvânt al Google, a precizat că firma "testează pe scurt potențialele răspunsuri ale produselor la proiectul de lege C-18", care au un impact asupra unui "procent foarte mic de utilizatori canadieni".

Purdy a declarat că Google este "pe deplin transparentă în ceea ce privește îngrijorarea noastră că C-18 este prea largă", adăugând că, dacă este lăsată "neschimbată", ar putea "avea impact asupra produselor pe care canadienii le folosesc și pe care se bazează în fiecare zi".

Proiectul de lege C-18 se află acum în a doua lectură în Senat. La sfârșitul anului trecut, guvernul Trudeau a decis să accelereze adoptarea proiectului de lege C-18, trecându-l în grabă prin Camera Comunelor.

Criticii au avertizat că proiectul de lege C-18 reprezintă un atac la adresa presei independente, unii avertizând că ar putea duce la "moartea" presei libere din Canada.

Dr. Michael Geist, profesor de drept la Universitatea din Ottawa și titular al catedrei de cercetare canadiană în domeniul dreptului internetului și al comerțului electronic, a comentat astăzi pe blogul său C-18.

"Abordarea periculoasă a proiectului de lege C-18 atribuie valoare legăturilor acolo unde nu există, reglementează ce platforme trebuie să plătească pentru a permite exprimarea utilizatorilor lor și dictează ce surse au dreptul la compensații", a scris Geist.

Geist a mai precizat că Google însuși are deja un istoric în ceea ce privește blocarea știrilor din cauza reglementărilor guvernamentale.

"Google a închis Google News în Spania timp de opt ani, după ce această țară a adoptat legi privind drepturile de autor care au ridicat probleme de răspundere pentru includerea de fragmente. A efectuat testarea similară a blocării conținutului de știri în căutare în Australia. Mai recent, și-a oprit serviciul Google News în Cehia ca urmare a implementării legii locale privind drepturile de autor", a precizat Geist.

Potrivit textului proiectului de lege, unitățile de presă care primesc eticheta de "organizație jurnalistică canadiană calificată" ar putea beneficia de clasamente favorabile pe platformele Big Tech și ar avea chiar dreptul la o "compensație echitabilă" ori de câte ori conținutul lor de știri este partajat pe astfel de site-uri.

Chiar și gigantul Facebook a criticat proiectul de lege, avertizând guvernul că acesta va duce la inaccesibilitatea conținutului de știri pentru canadieni.