ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar a publicat, la Editura Humanitas, un volum de aproape 700 de pagini în care face dezvăluiri din culisele DNA. Fostul magistrat a menționat-o în repetate rânduri pe Laura Codruța Kovesi în memoriile sale, de cele mai multe ori negativ, dar a făcut dezvăluiri și despre alte personalități politice ca Traian Băsescu sau Klaus Iohannis și Mircea Geoană, alături de capii securiști George Maior și Florian Coldea, informează EVZ într-o serie de articole despre evenimentul cultural-securistic al sfârșitului de an.

Este vorba de cartea lansată la Târgul Gaudeamus „PUTEA SĂ FIE ALTCUMVA - O istorie subiectivă a justiției după 1990”, Humanitas, 2022, la care comentatoarea politică și culturală Luminița Arhire s-a referit deja în editorialul publicat azi de ActiveNews, și în care Morar, într-o adevărată „lovitură preventivă”, de „maestru”, elimină doi iepuri dintr-un singur foc: posibilii candidați prezidențiali la alegerile din 2024, Geoană și Kovesi.

„Foarte interesant, din cuvântul autorului pe care l-am ascultat cu toată atenția ieri, la lansarea cărții, am aflat că la solicitarea editurii deținute de cunoscutul om de afaceri Gabriel Liiceanu, magistratul Daniel Morar a scos din manuscris mai multe fragmente înainte de publicare.”, scrie și cunoscutul ziarist de investigații Mirel Curea, un fin cunoscător al producțiilor „Cooperativei de Poliție Politică Coldea-Kovesi”, care au afectat grav nu numai viața publică a României ci și lumea presei, numeroși ziariști fiind trecuți pe Lista Neagră a „Binomului” SRI-DNA.

Nu ne miră cenzura practicată de Liiceanu, având în vedere că omul de afaceri împarte aceeași avocată, o oarecare Nicoleta Popescu, cu actuala procurăreasă a UE, Laura Codruța Kovesi, dar și cu fosta ministreasă a Justiției, Monica Macovei, acum anchetată penal pentru accidentul deosebit de grav comis relativ recent.

De asemenea, pentru cei care au uitat, Liiceanu afirma despre Kovesi, nu foarte demult, următoarele:

„SLUJIREA!”

Moderator Digi: „Este doamna Kovesi prezidențiabilă?

Gabriel Liiceanu:Din plin. Deci v-am răspuns, intrând în scenariul întrebării dvs simple și provocatoare. Da. M-am gândit cum ar arăta România cu un asemenea om care prin comportamentul ei devine aproape o abstracție de slujire. Este slujirea.

Totdeauna am visat ca oamenii care ne reprezintă, aleși de noi și care sunt chemați să ne slujească, sunt slujitorii nostri, am obosit să spun asta, cum ar fi să apară un om care să fie slujirea pură. Eu nu cred că vrea ceva pentru ea. Este un om format în sosul justiției, care spune: legea, legea, legea.

E un om care spune: „trebuie să slujesc țara, cetățenii”. Nu doar spune, face asta, pentru că toți spun: noi, România, patria. Și fac exact opusul. Toată viața lor politică e făcută ca să acumuleze bunuri și să fure. Ea e exact opusul. Sigur că aș vrea!” (text: republica/video: digi).

Faptul că Liiceanu a acceptat să-și roadă unghiile și să publice totuși cartea lui Morar, chiar dacă îi atacă feblețea și visurile umede, arată că miza este mai mare. Că se netezește calea pentru un alt candidat, care nu este susținut nici de Bruxelles, ca Kovesi, nici de Washington, ca Geoană. Din câte știm, a mai rămas o singură capitală mai importantă, opozabilă celor două, interesată de jocurile geopolitice cu România. Și-acum mai rămâne întrebarea: are fustă sau doamna poartă pantaloni? Imaginea articolul noastru este doar ilustrativă...

„România, poligon de tir confiscat de locatarii unui ospiciu”

Caustic, Mirel Curea descrie conținutul volumului fostului șef DNA și judecător CCR, Daniel Morar: „A scris o carte de referință, pentru toți cei care doresc să înțeleagă nu doar facerile și prefacerile Justiției post-decembriste, ci și cea mai neagră etapă a României acestei perioade, aceea în care două personaje colate din decupaje deopotrivă ridicole și malefice, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, au transformat România într-un poligon de tir confiscat de locatarii unui ospiciu, evadați de la izolarea severă destinată furioșilor. Și am mai descoperit ceva important din cuprinsul întregii cărți: într-o democrație șubredă, un nemernic așezat în fruntea unei instituții poate transforma acea instituție într-o adunătură de nemernici. Drept urmare, cu cât instituția este mai importantă, cu atât efectele nocive pentru societate sunt mai devastatoare.”

„Cu mii de victime, acest veritabil „gestapou” - „Binomul” SRI-DNA - a funcționat până în 16 februarie 2016, atunci când CCR a emis istorica Decizie nr. 51. Prin ea, judecătorii constituționaliști au admis că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de Procedură Penală este neconstituțională. Practic, astfel, securiștii generalilor SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, au fost ejectați din activitatea de cercetare penală.”, mai scrie Mirel Curea în editorialul EVZ de azi, 12.12.2022, intitulat „Fostul șef DNA, Daniel Morar, îi răstoarnă tineta în cap președintelui Klaus Iohannis”.

De ce i-o răstoarnă (și nu numai lui, ci și lui Mircea Geoană și Laurei Codruța Kovesi - după cum veți vedea)? Iată de ce:

Iohannis s-a opus desființării Binomului: „ar fi grav și i-ar displăcea profund”

Să vedem ce zice Morar despre o discuție cu Iohnanis, care a intrat în sală la întâlnirea de la Cotroceni în sunet de gong. Cităm: „I-am spus președintelui Iohannis ce îi spusesem și lui Traian Băsescu, că serviciile secrete au dobândit o prea mare putere tocmai prin rolul, asumat sau nu, pe care îl joacă în justiția penală și că acest lucru trebuie schimbat. M-a întrebat de ce nu a făcut fostul președinte schimbarea, însă nu am știut ce să-i răspund. […] Aceste modificări (n.m – scoaterea SRI din dosare) presupuneau, obligatoriu, ca SRI să facă pasul în spate și să permită procurorilor și polițiștilor accesul nemijlocit la logistica folosită până acum doar de ei. Președintele Iohannis a înțeles repede problema și tot atât de repede s-a poziționat. Mi-a spus că o asemenea decizie a Curții «i-ar displăcea teribil», pentru că implica o schimbare majoră în sistem pe care nu suntem în stare să o facem acum. Am susținut că acest acum durează de 20 de ani și că e timpul ca justiția penală din România să facă pasul decisiv pentru a se desprinde justiția vechiului regim. Președintele a rămas inflexibil și repeta, vizibil iritat, că o soluție de admitere (n.r. – soluția de scoatere a SRI din dosare) ar fi gravă și i-ar displăcea profund.”

„Așadar, dacă ar fi fost după capul președintelui Klaus Iohannis, securiștii ar fi rămas mult și bine, total ilegal, cu picioarele urcate pe Justiție. Nu a fost după el, așa cum naiv am crezut, ci a fost după judecătorii CCR, așa cum Daniel Morar i-a spus cu un curaj pe care, repet, nu i l-aș fi bănuit, „decizia le aparține în întregime judecătorilor, și nu dumneavoastră” și nici nu i l-am zărit pe când era șeful unui DNA, care începea încă de pe atunci să dea semne că va deveni ceea ce a fost sub Laura Codruța Koveși, încârdășită cu generalul SRI Florian Coldea, o bandă scelerată care a operat criminal împotriva propriului popor și, de la un punct încolo, împotriva intereselor propriei lor țări.

Destul de trist, pentru viitorul fost președinte Klaus Iohannis. Dacă ar fi avut vreun rol în eliminarea imensului rău pe care Banda Codea-Kovesi l-a reprezentat pentru România, cei zece ani pe care i-a petrecut la Cotroceni nu ar fi fost lipsiți de orice folos. Dacă lucrurile stau după cum povestește Daniel Morar, iar eu cred că așa stau, nu am auzit vreo replică sau vreo dezmințire, însemnă că timp de zece ani, vătaf parașutat extern peste Istoria României a fost un sarcofag prăfuit, putred și gol, plin doar de ifose deșarte și pretenții deșănțate. Să mulțumească însă CCR, atunci când va fi cercetat penal, va putea spera la o anchetă corectă.”, concluzionează, dur, Mirel Curea.

Cu cuplul Maior-Coldea la psihiatrul Băsescu pentru coruptul Geoană

Fragmentul citat mai sus face parte dintr-un episod mai amplu, legat de o înregistrare a SRI care privea un fost candidat prezidențial din 2009, care este considerat și azi un posibil prezidențiabil: Mircea Geoană, din câte reiese.

Cartea relevă că actual adjunct al NATO a încălcat grav legea și urma să fie anchetat de DNA pentru corupție daca SRI ar fi furnizat înregistrarea, ceea ce nu s-a mai întâmplat, pentru că cuplul Coldea-Maior a susținut că aceasta s-ar fi șters dintr-o „eroare de soft”.

Ziarul Libertatea - interesant! - este cel care a prezentat primul extrasul din carte:

„Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile”, scrie Morar în cartea sa.

Toți trei, Morar, Maior și Coldea, au ajuns la Palatul Cotroceni. Dar mai era cineva, spune magistratul, citat de Libertatea. „Când am ajuns acolo, cei doi, însoțiți de Codruța Kovesi, se aflau deja în biroul președintelui și relatau aceeași poveste cu softul care a distrus datele rezultate din interceptări. Le-am spus încă o dată că nu-i cred și că fac jocuri politice. Nici măcar Codruța Kovesi nu îi credea, întrebându-i de ce au mai sesizat DNA dacă nu voiau să dea acele date”, spune Morar.

Numai că asta se întâmplase înainte de alegeri și, după ce candidatul pierduse, poate că miza celor din SRI în privința lui se schimbase, rezultă din povestea lui Morar, după cum sintetizează Libertatea.

„Președintele asista la discuția noastră fără a interveni prea mult”, notează Daniel Morar. Magistratul spune că le-a zis lui Maior și lui Coldea, la Cotroceni, că vor fi învinuiți pentru că și-au luat libertatea „de a decide ei cine este și cine nu este cercetat penal”. Cei doi erau „nemulțumiți” că medierea nu a reușit. El mai scrie că „nu i-am pus sub învinuire” pe șefii SRI, „pentru că nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor”. 

Kovesi, a doua prezidențiabilă tocată de Morar

„Kovesi avea experiență limitată în dosarele penale și atunci a apelat la SRI. A rezultat multă frică a cetățenilor.”, scrie Morar despre o a doua prezidențiabilă vehiculată ca înlocuitoare a lui Iohannis.

Despre Binom afirmă: „Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor”.

„Eu mă străduiam să țin SRI cât mai departe de activitatea judiciară, iar Codruța Kovesi și Gabriela Scutea îi atribuiau, cu voia lor, competențe în cercetarea penală, pe care legea nu i le conferea”.

„Am avut o discuție aprinsă cu Kovesi, la telefon, în care i-am reproșat că încheiase protocolul fără să mă consulte și, mai ales, că angaja Ministerul Public într-o colaborare nepermisă de lege. Kovesi mi-a spus că e decizia ei și că toată lumea trebuia să o respecte. I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret”, scrie Morar. 

Kovesi a mințit afirmând că nu știa că prietenul ei, Gabriel Oprea, urma să o facă colonel

Un alt moment în care Daniel Morar susține că Laura Kovesi nu a spus adevărul este cel al listei de ofițeri înaintați de fostul Ministru al Apărării Gabriel Oprea „din burtă”.

În vara lui 2012 a apărut în presă o listă de oameni care erau ofițeri, deși, teoretic, lucrau în domenii civile, precum magistratura, politica sau presa.

„Codruța Kovesi a ieșit în presă pentru a susține insistent că a fost făcută colonel fără voia ei, adică fără să fi cerut și fără să fi știut nimic despre demersul ministrului Oprea”, scrie Morar. Ea se plângea că „se urmărește compromiterea ei” și că n-a știut nimic. „I-am replicat, spune Morar, că e improbabil ca lucrurile să se fi petrecut așa, eu însumi având propria mea experiență pe subiect”. Kovesi a recunoscut până la urmă că a avut o discuție sumară cu Gabriel Oprea în care acesta i-a spus că îi oferă gradul de colonel, dar ea a crezut că e o glumă, amintește Libertatea. „Ea ar fi trebuit să-l cunoască pe ministru, doar «Gabi» era prietenul ei, și nu știu să fi avut simțul umorului”, scrie Morar, care mărturisește că Oprea i-a oferit și lui gradul de colonel, prin șeful secției militare din DNA. Iritat, susține magistratul, de insistența lui Oprea, i-a transmis că nici vorbă. Șeful DNA a atras atenția subordonaților din Parchetul anticorupție să nu accepte „propunerea de avansare în grade militare venită din partea lui Gabriel Oprea”. Ministrul cercetat penal a făcut astfel de „cadouri” și în presă. Unul dintre cele mai elocvente este al „colonolesei” Anca Alexandrescu, după cum dezvăluia Robert Turcescu. Cel mai probabil, povestea cărții lui Morar este cu Va urma...