ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătoarea Antoaneta Sabău, în vârstă de 39 de ani, fondatoare a Școlii de Limbi Clasice și Orientale „Dan Slușanschi” de la Sibiu, a ieșit din comă după aproape o lună de când a fost internată în stare gravă la Spitalul Județean Sibiu, în urma unui stop cardio-respirator determinat de o cardiomiopatie dilatativă, combinate cu o „encefalopatie hipoxică”, potrivit publicației locale Turnul Sfatului și Mesagerului de Neamț
 
„Minunea se întâmplă. Antoaneta a ieșit de la terapie intensivă după 23 de zile. Acum se află pe secția de cardiologie. De sâmbătă a început să dea semne foarte bune de recuperare cognitivă (printre altele, încearcă să comunice prin engleză, pare că-i este mai ușor). Inima încă funcționează cu o capacitate de 30% și va fi pus un defibrilator (cel mai probabil la Tg. Mureș). Doctorii vorbesc chiar de transplant...”, povestește soțul cercetătoarei sibiene, pentru Turnul Sfatului. Aceasta fusese internată în stare gravă pe 23 iunie 2021.

„Antoaneta Sabău are 39 de ani, este o clasicistă de top, cu studii în cele mai importante universități europene și nord-americane, are o activitate de publicare importantă și, spre deosebire de cei mai mulți membri ai comunității științifice, are darul extraordinar al construcției instituționale în scopul ajutorării altora. În răstimpul scurt de când e angajată la Centrul de Cercetare Ecumenică al Universității din Sibiu a obținut, după un efort concentrat și o viziune excepțională cu bătaie lungă, un grant internațional masiv de un milion de euro pentru ca instituția în care lucrează să deruleze programe aplicate de integrare a comunităților defavorizate din România.

În această atmosferă de efervescență și optimism, vestea că Antoaneta Sabău a suferit un masiv infarct cu stop respirator și o congestie cerebrală teribilă i-a șocat pe toți colegii și cunoscuții ei, printre care mă număr. Antoaneta e internată în prezent la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu, a fost vreme de patruzeci și opt de ore în comă indusă. După suprimarea sedativelor, a dat unele semne de revenire, dar doctorii sunt rezervați în privința evoluției viitoare. În această situație la limita disperării, am găsit cu cale să aduc la cunoștința societății românești cazul Antoanetei Sabău și să fac un apel public la cei care sunt în măsură să o ajute în orice fel. Timpul este foarte prețios pentru noi toți, dar pentru Antoaneta, fetița ei de treisprezece ani și soțul ei foarte devotat, mai scump decât niciodată”, scria pe 27 iunie 2021 publicația progresistă Republica.ro
 
Soțul Antoanetei, cercetătorul științific Florin George Călian, s-a adresat și el în luna iunie medicilor care se luptau pentru viața cercetătoarei clasiciste. Și Ziarul Lumina a lansat un Îndemn la rugăciune pentru Antoaneta Sabău.

Și cercetătoarea Liliana Corobca a scris cu o lună în urmă despre situația Antoanetei Sabău, conturându-i un portret foarte cuprinzător, atât personal, cât și profesional:

„Cât a stat la București, Antoaneta Sabau mi-a fost alături la cele mai frumoase și mai importante evenimente. Generoasă și discretă, cred că a făcut atacul de cord de inimoasă ce era. A pus prea multă inimă în tot ce a făcut. Sper să își revină cât mai curând.” (Republica / Facebook

Ea a revenit ieri cu anunțul că „Antoaneta a ieșit din comă și se recuperează încetișor”, redistribuind și un apel de Facebook pentru ajutorarea acesteia. O veste cu adevărat îmbucurătoare, după mai bine de o lună de luptă în spital, între viață și moarte!

Disciplinată, victima atacului de cord a anunțat încă din decembrie 2020 că se va vaccina (foto sus).