ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul în care Spania a înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus din vestul Europei, dar numărul deceselor nu crește proporțional, elita medicală solicită un audit independent asupra modului în care a fost gestionată epidemia în peninsula iberică.

20 de cercetători spanioli din domeniul medical, au semnat o scrisoare în revista „The Lancet” prin care cer un audit extern independent. Manifestul explică necesitatea de a înțelege greșelile comise până acum în gestionarea crizei sanitare, la nivelul administrației publice. 

Preocupările oamenilor de știință sunt provocate de lipsa echipamentelor de protecție, de efectele austerității bugetare din sistemul sanitar și de numărul insuficient de epidemiologi, care trebuie să ancheteze fiecare nou caz. Semnatarii acestei scrisori spun că nu vor să găsească vinovați, ci doar soluții de îmbunătățire a reacției în fața pericolului infectării cu noul coronavirus.
 
„Cetățenii și societatea spaniolă au nevoie să știe ce s-a întâmplat. Ce a funcționat bine și ce nu a funcționat. Ce lucruri se pot îmbunătăți. Nu se urmărește judecarea cuiva, ci doar îmbunătățirea situației. (...) Trebuie să urmărim mai bine contactele avute de bolnavi. Și acestea să respecte indicațiile de a rămâne izolați și de a nu ieși din casă. Pentru că dacă ies pe stradă va continua să crească numărul de contagieri”, a explicat prof. Joan Carles March de la Școala Andaluziană de Sănătate Publică (EASP), citat de Mediafax.