ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Peter Doherty pentru infecții și imunitate, din Australia, confirmă din nou faptul că vaccinul ARN mesager Covid 19 reușește să intre în fluxul sanguin, deși producătorii au susținut că acesta ar rămâne în ganglionii limfatici pentru a produce anticorpi. Prezența vaccinului în sânge ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii, atrag atenția cercetătorii, care insistă că rezultatele studiului trebuie utilizate pentru îmbunătățirea siguranței acestor vaccinuri.  

Un studiu condus de cercetători de la Institutul Doherty și de la Universitatea RMIT, din Australia, a oferit prima analiză detaliată a modului în care vaccinurile ARNm circulă și se descompun în sângele uman. Studiul, publicat în ACS Nano, a analizat 156 de probe de sânge de la 19 indivizi în decurs de 28 de zile după ce au primit o imunizare de rapel Moderna SPIKEVAX mRNA.

Echipa a descoperit perspective cheie asupra mișcării și defalcării componentelor vaccinului în fluxul sanguin, esențiale pentru dezvoltarea de vaccinuri mai sigure și mai eficiente, se arată într-un articol apărut pe site-ul Institutului Doherty. Profesorul Stephen Kent de la Universitatea din Melbourne, șef de laborator la Institutul Doherty, coautor principal al studiului, și dr. Yi (David) Ju, membru al Consiliului Australian de Cercetare DECRA de la Universitatea RMIT, spun că, deși vaccinurile ARN mesager Covid 19 sunt concepute pentru a rămâne în ganglionii limfatici pentru a produce anticorpi, o cantitate mică și-a găsit drum în fluxul sanguin.

”Prezența vaccinului în sânge ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii, ducând la efecte secundare la anumite persoane. Înțelegerea relației cauzale dintre cantitatea de vaccin care circulă în sânge și aceste efecte secundare va fi un domeniu important pentru cercetările viitoare”, susțin cercetătorii.

A intrat rapid în sânge

Studiul a dezvăluit modul în care ARNm și învelișul său de nanoparticule grase au atins vârful în fluxul sanguin în două zile după vaccinare. În unele cazuri, ARNm rămâne detectabil până la o lună. Cercetătorii au prezis inițial că anticorpii formați ca răspuns la un compus de vaccin utilizat în mod obișnuit, cunoscut sub numele de polietilen glicol (PEG), a dictat cât timp a rămas vaccin în sânge. Cu toate acestea, echipa de cercetare a descoperit că anticorpii anti-PEG nu au fost singurul factor care influențează acest proces. Dr Yi Ju a spus că defalcarea ARNm în organism a fost probabil influențată și de un amestec complex de factori individuali.

„Vaccinul ARNm din sânge este ca un mesaj într-o sticlă. Este protejat de învelișul său – nanoparticulele grase – în timp ce călătorește, dar soarta sa depinde de modul în care organismul răspunde la sticlă, nu doar de mesajul din interior. Cu toate acestea, am descoperit în continuare că nivelurile mai ridicate de ARNm și nanoparticulele grase din sânge au fost legate de o creștere mai mare a anticorpilor anti-PEG, sugerând că unii indivizi pot dezvolta mai mulți anticorpi împotriva PEG”, a spus dr Yi Ju.

Sigur și eficient

Potrivit profesorului Stephen Kent, dacă oamenii au dezvoltat niveluri ridicate de anticorpi anti-PEG din vaccinurile ARNm, aceasta ar putea reduce eficacitatea tratamentelor viitoare cu ARNm pentru alte afecțiuni, inclusiv cancerul, deoarece corpurile lor ar elimina medicamentele mai repede.

„Înțelegând biodistribuția acestor componente, putem aborda mai bine proiectele viitoare de vaccinuri pentru a minimiza riscurile. Studiul nostru oferă informații valoroase în îmbunătățirea vaccinurilor ARNm pentru o utilizare mai sigură și mai eficientă”, a spus profesorul Kent. Cercetătorii ar putea folosi aceste informații pentru a optimiza formulările de nanoparticule grase și a îmbunătăți stabilitatea ARNm, ceea ce ar putea duce la un răspuns imun prelungit și ar putea reduce probabilitatea unei curățări rapide din organism. Cercetările suplimentare ar putea ajuta, de asemenea, la găsirea unei modalități de a preveni intrarea vaccinurilor în fluxul sanguin, se mai precizează în articolul Institutului Peter Doherty.