Un ceremonial militar și o slujbă de pomenire au avut loc miercuri, 25 aprilie, la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca, din Basarabia, pentru cinstirea celor care au murit pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale a României, potrivit Radio Chișinău.

Astfel este marcată și în acest an peste Prut Ziua Veteranilor de Război. În bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Apărării din românia și Republica Moldova, precum și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a subliniat importanța comemorării eroilor neamului românesc.

În Cimitirul Eroilor din Țiganca sunt îngropați 1020 de ostași români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, în anul 1941, la capul de pod de la Țiganca.

Lucrările de reconstrucție a cimitirului de la Țiganca, lansate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în 2005, au constat in împrejmuirea acestuia, reamenajarea celor nouă gropi comune, instalarea a 142 de cruci creștine, amplasarea a 11 plăci din granit negru - pe noua dintre ele fiind înscrise numele celor 830 de eroi români identificati), amenajarea peisagistică și a căilor de acces, amplasarea unei troițe și a unei porti maramureșene.

În R. Moldova există peste 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-și dorm somnul de veci zeci de mii de soldați români căzuți, pentru eliberarea Basarabiei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cimitire amenajate sunt în localitățile Țiganca, Cania, Nicolăieuca, Feștelița, Micleușeni, Vărzărești și Vărvăreuca.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews