ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un ceremonial militar și o slujbă de pomenire au avut loc miercuri, 25 aprilie, la Cimitirul de onoare al ostașilor români de la Țiganca, din Basarabia, pentru cinstirea celor care au murit pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale a României, potrivit Radio Chișinău.

Astfel este marcată și în acest an peste Prut Ziua Veteranilor de Război. În bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Apărării din românia și Republica Moldova, precum și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a subliniat importanța comemorării eroilor neamului românesc.

În Cimitirul Eroilor din Țiganca sunt îngropați 1020 de ostași români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, în anul 1941, la capul de pod de la Țiganca.

Lucrările de reconstrucție a cimitirului de la Țiganca, lansate de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în 2005, au constat in împrejmuirea acestuia, reamenajarea celor nouă gropi comune, instalarea a 142 de cruci creștine, amplasarea a 11 plăci din granit negru - pe noua dintre ele fiind înscrise numele celor 830 de eroi români identificati), amenajarea peisagistică și a căilor de acces, amplasarea unei troițe și a unei porti maramureșene.

În R. Moldova există peste 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-și dorm somnul de veci zeci de mii de soldați români căzuți, pentru eliberarea Basarabiei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Cimitire amenajate sunt în localitățile Țiganca, Cania, Nicolăieuca, Feștelița, Micleușeni, Vărzărești și Vărvăreuca.