ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE: Cererea președintelui de reexaminare a Codului Silvic a fost respinsă marți de deputații din comisia de specialitate, informează B1 TV. 

Decizia a fost luată cu 35 de voturi ”pentru” și 21 ”împotrivă”.


Cererea formulată de Klaus Iohannis urmează să ajungă în plenul Parlamentului, unde va fi luată decizia finală. 
 
Premierul Victor Ponta spune că noul cod loveşte în contrabanda şi tăierile ilegale de păduri şi de aceea el nu susţine cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. 

Întrebat de ce nu susține cererea președintelui de reexaminare a Codului silvic, Victor Ponta a declarat că acesta este un proiect la care a muncit foarte mult.

 ”Pentru că este un proiect la care am lucrat foarte mult în cadrul USL, apoi ministrul Doina Pană a muncit și a finalizat, pe de o parte, radarul pădurilor care a lovit foarte mult contrabanda și tăierile ilegale. Mai departe, avem însă nevoie și de baza legală din Codul fiscal care ne ajută să oprim un tip de monopol al unei singure companii”, a spus Victor Ponta conform B1 TV.

Declaraţiile lui Victor Ponta vin după ce un raport al corpului de control al premierului a arătat că pădurarii au trecut de cealaltă parte a legii, în sprijinul firmelor care au tăiat, de multe ori ilegal, milioane de metri cub de masă lemnoasă. Chiar dacă lemnul era descoperit de angajații Romsilva, într-un final intra în circuitul legal al firmelor, prin documente false. 

Când Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului Codul Silvic, au fost voci care l-au acuzat atunci că decizia sa are legatură cu interesele austriecilor de la Schweighofer Holzindustrie. Şi asta pentru că argumentele firmei austriece, care se plângea într-un comunicat că va pierde bani din cauza Codului silvic, au fost preluate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de retrimitere a proiectului silvic în Parlament. 

Doina Pană, fost ministru delegat al Apelor şi Pădurilor, a fost cea care a dezvăluit că modificările Codului Silvic au fost trimise de şeful statului spre reexaminare pe fondul lobby-ului făcut de compania austriacă Holzindustrie.

De cealaltă parte, abuzurile din pădurile României ar putea fi stopate, susțin ONG-urile și foștii ministri ai Mediului și pădurilor, prin adoptarea noului Cod silvic.

”A fost o luptă uriașă până când acest cod a trecut și am rămas stupefiată când el a fost întors înapoi de președintele Iohannis, motivând exact motivele prin care firma Holzindustrie făcea presiuni să nu treacă acest cod”, a declarat Doina Pană.