ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Surpriză pentru UDMR din partea parlamentarilor social-democrați. Aceștia nu le-au mai susținut proiectul de lege prin care limba maghiară putea fi folosită în administrație și în localitățile unde minoritatea reprezenta 10 la sută din populație, în loc de 20 la sută.

Comisiile de Administrație Locală, Juridică și Drepturile Omului ale Camerei Deputaților au respins proiectul de lege al UDMR care prevedea scăderea pragului necesar pentru folosirea limbii maghiare în instituțiile publice de la 20% la 10%.

Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparținut opoziției parlamentare și a fost votată cu majoritate de voturi, deși deputatul UDMR Marton Arpad a propus dezbaterea proiectului de lege pe articole.

Potrivit proiectului de lege respins, în unitățile administrativ teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10 % din numărul total al locuitorilor, care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice de interes local sau județean precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituției, ale prezentei legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte. 

Reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare au afirmat că România rămâne una dintre țările model în ceea ce privește toleranța față de minorități.

Votul dat în comisiile reunite a fost urmat de aplauzele parlamentarilor care au luat parte la ședință.

Senatul este camera decizională.