ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Certificatele Covid ar putea deveni obligatorii și dincolo de Prut, într-o formă chiar mai restrictivă decât la noi. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova urmează să examineze un proiect de hotărâre ce prevede introducerea obligativității deținerii certificatului Covid, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. O măsură fără justificare rațională, ce se înscrie în buna-rea tradiție a categoricului divorț dintre politica pandemiei și știința epidemiologiei.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că necesitatea acestei restricții este impusă de răspândirea noii tulpini Omicron și că, totodată, în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi înăsprite și regulile de traversare a frontierei de stat. Un pretext cu totul fals, de vreme ce OMS a recunoscut luni că varanta Omicron a noului coronavirus dă simptome mult mai ușoare decât precedenta. De unde rezultă, pe cale de consecință logică, faptul că și restricțiile ar trebui să fie corelate cu gradul de periculozitate, respectiv să fie diminuate, nu înăsprite.

Dimpotrivă, ministra Sănătății susține excesul de reglementare, afirmând că numărul relativ redus al cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 din ultima perioada „nu ar trebui să relaxeze nici cetățenii și nici autoritățile” și dă exemplul țărilor care se confruntă deja cu noua tulpină Omicron. Probabil pe cel al Marii Britanii, al cărei vicepremier a făcut un tărăboi de nedescris pe seama a doar 10 internări cu forme ușoare, pe care le-a înmulțit cu 25, comițând cel mai răsunător fake news de stat din săptămâna aflată în curs. 

Nici guvernul de la Chișinău nu se lasă mai prejos și, ignorând faptul că vaccinarea Covid în micul stat estic nu e nici pe departe atât de avansată ca în occident, deci nici un nou val de infectări nu ar putea să se producă după același tipar ca în Vest, ține musai să împingă înainte condiționarea accesului în locurile publice de certificatul Covid, chiar acum, în prag de sărbători, când o asemenea măsură este mai nepopulară decât oricând.

Ministrul Ala Nemerenco anunță că este luată deja în calcul posibilitatea impunerii certificatului Covid în toate locurile aglomerate, măsura fiind discutată în prezent și cu mediul de afaceri, potrivit Știri pe Surse. https://www.stiripesurse.ro/certificatul-covid-ar-putea-fi-obligatoriu-in-republica-moldova_2145145.html

„Specialiștii ANSP au înaintat un proiect de hotărâre către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică ce prevede aplicarea certificatului COVID-19, indiferent de codul în care se află zona, raionul. Mă refer la codul verde, galben sau portocaliu. De roșu nici nu mai vorbim, pentru că în cod roșu sunt deja aplicate foarte multe restricții.

Se impune solicitarea certificatelor COVID pentru accesul în mai multe locuri, o seriozitate mai mare la controlul respectării regulilor. Locurile cu cel mai mare potențial de infectare rămân transportul public, în special în orele de vârf, alimentarele, locurile publice în care se adună mulți oameni, unitățile de alimentație publică”, a afirmat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Ministrul Sănătății e de părere că Republica Moldova ar trebui să copieze atitudinea altor state care, în contextul răspândirii tulpinii Omicron, au introdus condiții mai restrictive de acces în țară. Ea consideră că testele rapide ar putea fi făcute chiar în Aeroportul Internațional Chișinău pentru cei care se întorc din state cu potențial ridicat de infectare.

„Anticipăm un nou val, ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru demonstrează că în țările din Europa acest val a sosit și noi nu-l vom putea evita. Foarte multe țări au introdus un regim mai strict de intrare în țară, chiar și pentru cetățenii lor, nu doar pentru cei străini. Chiar și România a introdus, pe lângă vaccinare, testul PCR pentru cei care vin din zone nesigure.

Pentru perioada sărbătorilor, pentru că noi avem multe sărbători pe stil nou, vechi, pentru cetățenii care vin din țările în care numărul de îmbolnăviri cu Omicron este mare, am putea veni cu propunerea de a face testele în aeroport.

Ar fi mai complicat ca acest lucru să se întâmple la frontierele terestre, pentru că sunt mai multe și reprezintă o problemă dislocarea punctelor de efectuare a testelor, dar la Aeroport e mai simplu”, a mai spus Ala Nemerenco. Ea a fost invitata emisiunii „Moldova în direct” de la televiziunea Moldova 1. VIDEO:
 
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova au fost înregistrate marți 456 de cazuri noi de coronavirus. Din totalul pacienților internați, 168 sunt în stare gravă și 36 sunt supuși ventilării mecanice. De asemenea, marți au fost raportate 21 de decese pe seama noului coronavirus.