ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a anunțat, miercuri, că o versiune preliminară a noii legi a certificatului Covid se află în lucru la angajați ai INSP și parlamentari, în „speranța” de a fi adoptat de Parlament în această lună, Antena 3 și avocata Elena Radu au obținut și publicat proiectul noii legi care ar urma să impună certificatele covidiene inclusiv la locul de muncă. Potrivit acestuia, 3 categorii vor fi eligibile: persoanele cu test negativ (antigen sau RT-PCR), persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală. 
 
Potrivit formei actuale a proiectului de lege, certificatul Covid le va fi impus tuturor angajaților, inclusiv preoților și lucrătorilor din domeniul cultelor religioase. Iar asta în ciuda întâlnirii avute săptămâna trecută la templul Coral (sinagoga) din București de toți reprezentanții Cultelor cu membrii guvernului, când  s-au dat asigurări că lăcașurile de cult nu vor fi condiționate în nici un fel de certificatul Covid.
 
Inclusiv vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR), care în septembrie afirma că, dacă ar fi după el, ar impune vaccinarea tuturor românilor, mințea în declarații publice pe 2 decembrie, când spunea că „nu există o astfel de intenție, categoric nu” în ceea ce privește introducerea certificatului Covid pentru biserici. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă (PNL) și ministrul Sănătății Alexandru Rafila (PSD) au avut declarații asemănătoare, încercând să câștige Biserica în campania de vaccinare cu seruri experimentale.

11 teste gratuite pe lună pentru toți angajații, timp de două luni

După cum arată forma finală a acestui proiect de lege, atât angajații de la stat, cât și cei din domeniul privat vor avea la dispoziție, din bani publici, 11 teste pe lună, astfel încât să poată merge în continuare la muncă. Însă „gratuitatea” decontată de stat nu va fi valabilă mai mult de două luni, după care nevaccinații vor trebui să suporte costul testelor Covid - pe care puțini și le permit cu o asemenea frecvență - din propriul buzunar.

Acest document va deveni obligatoriu pentru toți angajații, iar angajatorul care nu respectă noile norme riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 100.000 de lei. 

Care sunt condițiile pentru certificatul „Stop Covid”

Certificatul Covid va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din două doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doza, cu valabilitate 30 iunie 2022. Trebuie precizat că vaccinarea va continua cu seruri pe bază de ARN mesager și pentru persoanele care s-au vaccinat cu „doza unică” de la Johnson & Johnson, în caz contrar valabilitatea certificatelor lor se va încheia la termenul indicat și vor fi tratate la fel ca nevaccinații.

Pentru persoanele care au făcut o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate care au schema formată din două doze, certificatul va fi emis cu valabilitate până la data programării pentru inocularea celei de-a doua doze.

Libertate în doze mici pentru nevaccinați: două sau trei zile, în funcție de tipul testului Covid

Persoanele nevaccinate ar putea obține certificat Covid cu valabilitate de 48 de ore în urma unui test antigen rapid cu rezultat negativ. Dacă aleg metoda de testare RT-PCR, valabilitatea certificatului este de 72 de ore. Dar testul PCR, zic americanii de la CDC, nu va mai fi valabil de la 1 ianuarie. Desigur, în România trebuie probabil să se consume stocurile necunoscute ale acestui produs care, conform CDC al SUA, nu este relevant pentru depistarea virusului SARSCOV.

Când dispare obligativitatea certificatului Covid

Acest document nu va mai fi cerut în momentul în care va exista, CUMULATIV, o scădere continuă timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național și când incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie. 

Certificatul Covid „va ține cont strict de numărul infectărilor”, afirmă ministrul Sănătății

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august și probabil că în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puțin diferită și în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor și spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp și atunci nu ajungi într-o situație gravă.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță", a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.
 
Av. Elena Radu demonstrează, cu textul legislativ în mână, că una zicem și alta facem:
 
„Către cultele din România:

Ați observat că ați fost mințite, da?

Vi s-a promis că nu va fi nicio obligativitate pentru prezentarea unui certificat pentru mersul la biserică.

Momentan, numai pentru enoriași.

Toți angajații cultelor, inclusiv preoții, vor prezenta certificatul când merg la muncă”, a scris av. Elena Radu pe Facebook.

Avocata a oferit și o explicație mai detaliată:
 
„Proiectul de lege al lui PSD pe impunere obligativitate certificat să mergi la muncă este făcut pe principiul: să fie bine, ca să nu fie rău.

Ne obligă ăștia să băgăm certificatul la nivel intern? Păi să îl băgăm, dar să facem în așa fel încât să împăcăm pe toată lumea.

Ia vedeți art 3: 5 categorii de cetățeni. Ce treabă au dovezile alea cu combaterea transmiterii virusului?

Dar, în schimb vom fi pe culori: doza 1, doza 2, infectat trecut prin boală, test negativ 48 ore, test negativ 72 ore.
De toate pentru toți.

Sesizarăți că, pentru a nu își pune în cap persoanele care s-au vaccinat, nu mai vorbesc de schema completă?

Prin alte țări toți vorbesc că dacă ai 2 doze, e pa. Îți trebuie a treia și chiar a 4-a doză.

Așa că nu are nicio treabă cu virusul, infectarea, transmiterea sau imunizarea.

Are treabă numai cu ce o fi, dar QR să fie. 

Sesizarăți că nu mai folosesc termenul de test PCR?

Sesizarăți că se scoate niciodată pentru că trebuie îndeplinite 2 condiții cumulative?

Adică să și scadă numărul de cazuri 3 săptămâni consecutiv (dacă crește în câte 1 zi din alea 3, nu va fi îndeplinită niciodată) și să fie incidența cumulată pe ultimele 2 săptămâni mai mică de 1 la mie.

Sesizarăți că e și pentru culte?

Preoții sunt salariați, în mediul public, privat, unde or vrea ei, dar tot salariați sunt.

Așa că intrarea în biserică o vor face cu certificatul.

Nediscriminatoriu, nene, nediscriminatoriu, dar care e scopul legii?

PS : asta cu cultele e nasoală rău.

Dacă îi bagă pe preoți, își pun în cap vreo 80% din populație.

Dacă îi scot, e fără discuție discriminare, pentru că și ei tot la muncă merg, ca orice alt angajat. Și cât s-au chinuit ei să spună că e îndeplinită numai una de la condițiile de la art. 53 din Constituție!”, a scris av. Elena Radu, joi, pe Facebook.
 
Prezentăm, mai jos, fragmentele de text legislativ pe care și-a întemeiat pledoaria: