ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a adoptat joi poziția de negociere cu privire la propunerea Comisiei Europene pentru un document digital care să ateste statusul sanitar al cetățenilor în privința bolii Covid-19 și care să permită circulația liberă doar pentru cei care au făcut boala, testul sau vaccinul. Noul „certificat UE COVID-19”, botezat anterior de Comisie „adeverință electronică verde", ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult, potrivit unui comunicat al Parlamentului european, citat de Agerpres

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului ori că a trecut printr-o infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Eurodeputații se feresc de sintagma „pașaport de vaccinare” și susțin că certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, însă asta rămâne de văzut. Mai ales că graba cu care au adoptat aceste reglementări înainte de 1 mai este motivată de redeschiderea sezonului turistic, deci aceste certificate vor avea un rol fundamental în cazul călătoriilor intracomunitare.
 
Propunerea legislativă privind certificatele UE Covid-19 a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea similară privind cetățenii țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Procedura de votare a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul sunt acum pregătite să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară. Cum spuneam, dacă „certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație”, de ce adoptarea lor este forțată înaintea și în vederea începerii sezonului turistic de vară? 

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare”, a declarat după vot președintele Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar.

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului. De aici rezultă că cei care nu dețin un asemenea certificat, chiar dacă „nu li se va îngrădi dreptul la liberă circulație”, vor fi supuși tuturor inconvenientelor pandemice (carantinare, izolare etc.), fiind din start asociați cu infectații sau persoanele suspecte. Vorbind, totuși, despre oameni sănătoși luați drept „asimptomatici”, ceea ce este în sine o discriminare. Oamenii liberi nu mai pot fi liberi să călătorească fără certificare Covid în U.E.

Pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate, eurodeputații sugerează statelor membre UE „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”. Testarea va deveni singura opțiune pentru majoritatea cetățenilor, adică cei neinfectați și nevaccinați, care vor să poată călători în U.E.
 
Pașapoartele de vaccinare ar urma să devină efective în U.E. începând din 15 iunie 2021, după cum ActiveNews a relatat anterior.

În condițiile în care U.E. întârzie de un deceniu să primească România în spațiul Schengen, este de mirare de ce eurodeputații români ar vota certificatele Covid menite să restabilească „încrederea cetățenilor în spațiul Schengen”. Care spațiu Schengen, care cetățeni, de unde încredere? E o întrebare pe care orice europarlamentar român ar fi trebuit să și-o pună înainte de a vota masiv pașapoartele de vaccinare, mai ales că România are acest resentiment legat de aderarea la Schengen, dublat de nevoia cetățenilor de a călători în statele occidentale, românii constituind cea mai numeroasă comunitate de emigranți în țările latine din Vest. Cu toate astea, doar 3 europarlamentari români au ținut cu interesul național și au votat împotriva certificatului de condiționare epidemiologică a călătoriilor: dr. Tudor Ciuhodaru (PSD), Maria Grapini (PPU-SL) și Cristian Terheș (PNȚ-CD).
 
Punctul de vedere al Mariei Grapini în privința certificatelor Covid - ar fi de ajuns o adeverință de sănătate, fără obligarea cetățenilor la nici una dintre procedurile medicale precum testarea sau vaccinarea.
 

 
 
Dr. Tudor Ciuhodaru a avut următorul punct de vedere, sprijinit pe argumente:
 
„Vot contra! Am votat împotrivă introducerii pașaportului ,,verde” prin procedură de urgență la nivel european. Vreau ca toți românii, vaccinați sau nu, să poată circula liber la nivel european.
Suntem pe un teren minat! Exact ceea ce oficialii români au promis că nu se va întâmpla niciodată se întâmplă azi.
Cel mai important drept câștigat cu greu de toți românii odată cu aderarea României la Uniunea Europeană a fost dreptul de a circula liber în toate statele membre, fără restricții și cheltuieli suplimentare, doar în baza actului de identitate eliberat în țara lor.
Vreau ca și acest drept să fie respectat.
Și cred că este un moment bun pentru a ne reaminti șapte declarații oficiale:
1. Ianuarie 2021- „Personal, nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur și simplu inacceptabil. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
2. Martie 2021. În doar trei zile, trei politicieni cu funcții-cheie în statul român - Klaus Iohannis, Anca Dragu și Florin Cîțu, s-au pronunțat cu privire la eventualul ,,pașaport de vaccinare” susținând că un certificat de vaccinare trebuie utilizat doar în scop medical. Cu alte cuvinte, nu pentru a pune sau a ridica restricții. Doamna cu a doua funcție în stat spunea ,,Nu cred că vom trece la acest pașaport Covid. Personal, nu susțin un asemenea demers”.
3. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel -,,trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”. ,,Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care așteaptă vaccinare, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri.”
4. Administrația Macron -,,în momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate în raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se derulează progresiv. Ar fi extrem de incorect și paradoxal să le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate că nu au dreptul să iasă ori să reia anumite activități", a declarat Clément Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene.
5. Comisarul european Adina Vălean ne spunea că se va introduce la nivelul Uniunii Europene un certificat tip, bazat pe modelul indicat de OMS care există deja (?!!!), pentru a unifica această certificare. „Eu nu cred că se va ajunge aici, cel puțin în viitorul apropiat”. 
6. Asta în condițiile în care nici măcar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă introducerea pașapoartelor de vaccinare. ,,Nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului și nici cât durează imunitatea. În plus, nu este clar cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19 și dacă ar trebui să primească vreun certificat. De asemenea, unele persoane au contraindicații privind vaccinarea”.
7. ,,Vaccinarea este o necesitate medicală. Certificatul ar trebui să fie recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății. Atunci ar trebui să stabilim ce putem face cu certificatul și ce libertăți permitem. Va trebui discutat”, a spus Ursula von der Leyen, la Lisabona, cu ocazia unei vizite făcute pentru a discuta cu premierul portughez, Antonio Costa, al cărui stat deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Rețineți:
1. În aceste momente, în România se discută despre posibilitatea ca angajatorul să ceară salariaților să se vaccineze. „A impune astfel de condiții este dincolo de lege”, admite Avocatul Poporului.
2. Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanțe judiciare naționale, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sau la instanțe internaționale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
3. Exact ceea ce oficialii români au promis că nu se va întâmpla niciodată se întâmplă azi”, a scris eurodeputatul social-democrat pe Facebook.
 
 
 
 Eurodeputatul PNȚCD Cristian Terheș și-a argumentat votul împotrivă astfel:
 
„Discursul din Plenul Parlamentului European impotriva introducerii "certificatului verde digital": acesta incalca ratiunea de a fi a UE, ce devine dintr-un spatiu al libertatii un lagar, incalca drepturi si libertati fundamentale si, de asemenea, creeaza precedentul ca o majoritate politica sa poata decide cu privire la incalcarea drepturilor si libertatilor individuale ce tin de intimitatea si integritatea persoanei. L-am intrebat pe comisar, odata creat precedentul, unde va veti opri?
Dragi colegi,
Domnule comisar,
Votul in favoarea introducerii acestui "certificat verde digital" va avea profunde ramificatii negative atat asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor din UE, precum si a relatiei dintre persoana si stat, si asupra viitorului Uniunii Europene.
Ratiunea esentiala a existentei Uniunii Europene a fost de a crea un spatiu al libertatii si prosperitatii, si nu un lagar.
Pentru prima data dupa cel de al doilea razboi mondial, insa, suntem chemati azi sa votam contra ratiunii de a fi a Uniunii Europene si sa permitem o incalcare a drepturilor si libertatilor individuale in masa.
Sub pretextul "facilitarii" exercitarii unui drept fundamental, cum e cel al libertatii de circulatie, Comisia Europeana ne cere sa votam pentru ca cetatenii europeni sa fie deposedati de alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la viata privata, la intimitate, la demnitatea umana si, nu in ultimul rand, la a decide cu privire la propriul lor corp.
Acest "certificat verde" nu faciliteaza ci incalca drepturi.
Prin precedentul ce este creat acum, drepturile individuale ale oricarei persoane din Uniunea Europeana nu sunt nici garantate si nici respectate.
Odata creat acest precedent, ca o majoritate politica poate sa decida cu privire la drepturile si libertatile individuale ce tin de intimitatea si integritatea persoanei, va intreb: unde va veti opri?
###
Fidel valorilor crestin-democrate si faptului ca omul poseda drepturi si libertati fundamentale inalienabile, ce nu i-au fost date de stat, ci sunt intrinseci oricarei fiinte umane, statul avand obligatia de a i le respecta si garanta, voi vota IMPOTRIVA instituirii acestui "certificat verde european". Integritatea fizica a unei persoane nu poate fi supusa la vot, ca o majoritate politica sa decida asupra ei. Insasi supunerea la vot a unui asemenea lucru este injust si o incalcare a tuturor valorilor pe care s-a construit democratia occidentala si Uniunea Europeana”, a scris Cristian Terheș pe Facebook. Iată și discursul lui din Parlamentul European:
  

 
El a revenit, ulterior, cu următorul comentariu:
 
„Doar 3 din 33 de europarlamentari romani am votat sa nu ni/vi se conditioneze libertatea de circulatie de un "certificat" 
1. Parlamentul European, cu o majoritate de 591 la 86 voturi si 16 abtineri, a votat impotriva amendamentului (nr. 11), pe care l-am cosemnat si eu, ce prevederea respingerea in bloc a "certificatului verde”. Prin respingerea acestui amendament, "certificatul” va fi implementat la nivelul intregii Uniuni Europene. 
Doar trei romani am votat pentru respingerea acestui certificat: eu, Maria Grapini si Tudor Ciuhodaru. 
Vedeti mai jos textul amendamentului 11.
2. Am introdus, impreuna cu cativa colegi din ECR, un amendament (nr. 9) care prevede ca acest certificat "Nu se poate considera că […] stabilește un drept sau o obligație directă sau indirectă pentru persoane sa fie vaccinate”.
[It cannot be interpreted as establishing a direct or indirect right or obligation for persons to be vaccinated.] – textul exact in engleza. A se vedea mai jos amendamentul 9.
Cu alte cuvinte, acest amendament stabileste ca acest certificat nu poate fi inteles/interpretat/folosit ca un pretext pentru vaccinare obligatorie. Prin urmare, nimeni nu poate obliga pe cineva, sub pretextul obtinerii acestui certificat, sa se vaccineze.
Am introdus acest amendament cu gandul ca, in cazul in care amendamentul de respingere a certificatului cade, macar vaccinarea sa nu fie obligatorie. 
Acest amendament pe care l-am propus a fost adoptat cu 442 voturi pentru, 239 voturi impotriva si 14 abtineri. 
Romanii care au votat impotriva acestui amendament, adica ca, sub pretextul acestui certificat, vaccinarea SA FIE obligatorie, au fost: Avram, Benea, Cretu, Manda, Negrescu, Nica, Plumb, Tudose.
Restul romanilor au/am votat pentru acest amendament, astfel incat vaccinarea, in interpretarea acestui certificat, SA NU FIE obligatorie. 
Au mai fost si alte amendamente supuse la vot, dar asupra lor voi reveni intr-o postare ulterioara. 
Daca nu erau zecile de mii de mesaje ale voastre, acest certificat putea fi folosit ca pretext pentru vaccinarea obligatorie. Va multumesc tuturor care v-ati luat din timp sa ne scrieti opinia cu privire la acest certificat.
P.S. Nu va temeti, insa, si nu va speriati! Lupta continua!”, a scris creștin-democratul Terheș pe Facebook.