ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CERTIFICATUL SANITAR - AVIZ NEGATIV ÎN COMISIA PENTRU DREPTURILE OMULUI - AZI ÎN PARLAMENT.

Această victorie de etapă se datorează colegilor noștri de baricadă din asociații civice care au fost prezenți și bine pregătiți la dezbaterea din această comisie. Felicitări! Steagul sus în continuare!

Am primit o scurtă cronică de la inimosul George Stoian care a fost prezent la dezbatere:

„Astăzi am participat la dezbaterea proiectului de lege privind impunerea certificatului verde (de fapt roșu până în măduva oaselor) în cadrul Comisiei pentru drepturile omului (alături de dna avocat Marina Ioana Alexandru, dna avocat Elena Radu, dna dr Nițulescu, dl Luncan și ceilalți participanți). Aceasta comisie a dat aviz negativ, însă avizul lor este consultativ . Problema majoră este ca acest proiect de lege, prin care ar fi practic suspendată Constituția și ne-ar fi condiționate drepturile și libertățile fundamentale de prezentarea certificatului "verde", este deja introdus pe ordinea de zi din Camera Deputaților pentru 11-12 octombrie! Momentan balanța înclină spre cei care vor sa ne bage pe gât acest certificat de sorginte nazistă, de aceea e nevoie ca de aer de o implicare mai puternică a oamenilor din societatea civilă. 

Este mare nevoie să fie sunați parlamentarii de către fiecare dintre noi, de asemenea este foarte important să se meargă personal la birourile lor parlamentare pentru a depune o hârtie semnată olograf prin care să se solicite respingerea proiectului de lege PLX 393/2021."

Iată și cronica doamnei avocat Elena Radu de la Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD):

„Azi, mai mulți reprezentanți ai ONG urilor am fost în ședința comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților la dezbaterile pe proiectul de lege PL - x nr 393/2021 (privind Certificatul verde).

Am fost 7: Elena Radu, Anca Nitulescu, Eugen Lucan, Marina-Ioana Alexandru, Victor Alistar, Cristiana Matei, George Stoian.

De la început, membrii comisiei ne-au comunicat că se va emite aviz negativ de către comisia pentru drepturile omului. 

Dezbaterile au durat circa 1 oră și jumătate, în care am adus fiecare argumente de ce nu trebuie introdus un asemenea certificat la nivel național.

Comisia pentru drepturile omului emite numai aviz, raportul cu privire la proiect urmând a fi întocmit de comisia pentru sănătate, comisia pentru apărare și comisia pentru tehnologia informației.

Cu toate că raportul este luat în calcul de unii deputați, nu toți vor ține cont de el.

Nu știm ce raport vor emite comisiile și nici cum va vota fiecare deputat.

Dacă nu vreți să se voteze certificatul verde, trebuie să le spuneți asta Deputaților.

Așa că duceți-vă la sediul birourilor de circumscripție și depuneți cereri scrise să nu voteze, sunați-i, trimiteți-le sms, e-mailuri.

Dacă nu veți face asta, vor susține, ulterior, că ați fost de acord.

Doar părerea a 7 oameni nu va Conta, indiferent câte argumente juridice, medicale și logice vom aduce noi.

Trebuie ca voi să le cereți cât mai mulți să voteze împotrivă.

Supunerea la vot a proiectul iii de lege se va face în ședința din 11 - 12 octombrie a plenului Camerei Deputaților.

Așa că nu mai avem prea mult timp ca să îi convingem”, atenționează avocata Elena Radu.