ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetatea de Scaun a Sucevei, restaurată cu fonduri europene, a fost inaugurată în prezenţa comisarului european pentru dezvoltare regională Corina Creţu. Însă fortăreaţa nu poate fi deschisă în totalitate, pentru că nu sunt destui paznici. Aşa că cetatea pentru care s-au cheltuit 47 de milioane de lei este ținută deocamdată sub cheie, până când autoritățile vor găsi o soluție.

Turiştii şi localnicii au fost dezamăgiţi pentru că nu pot vizita curtea interioară a Cetăţii Sucevei. Pot admira doar zidurile, contra unei taxe de 7 lei.

Muzeul Bucovinei care administrează Cetatea are nevoie de 16 paznici pentru ca fortăreaţa să fie vegheată de dimineaţă până seara. După renovare pot fi organizate proiecții video și jocuri de lumini, dar...încă nu se întâmplă asta, informează Digi24.ro

„Va trebui să luăm în calcul o formulă prin care să angajăm o firmă de pază specializată”, spune Cătălin Nechifor, președintele CJ Suceava. „Vom face eforturi cu personalul care există să asigurăm funcțiunea cetății ca și scop de vizitare”, adaugă el.

Acest lucru este practic imposibil, pentru că la Cetatea de Scaun a Sucevei lucrează acum doi muzeografi și două persoane care asigură paza.

Cetatea de Scaun a Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, ca apărare în faţa pericolului otoman. Construită de Petru al II-lea Mușat şi fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare, a mai fost restaurată doar la începutul anilor 70.