ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Persoanele care pot dovedi că au suferit vătămări sau efecte secundare grave în urma unui vaccin pot cere despăgubiri de la stat, a hotărât luni cel mai înalt tribunal administrativ al Greciei, Consiliul de Stat. Curtea a dat dreptate unei mame care a cerut - și a obținut - despăgubiri pentru moartea fiicei ei, survenită după vaccinarea împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, informează Keep Talking Greece

Pentru ca un cetățean să poată cere despăgubiri de la stat, trebuie întrunite câteva condiții, potrivit hotărârii pronunțate de primul complet al instanței, prezidată de vicepreședinta Consiliului de Stat, Maria Karamanov. Persoana respectivă trebuie să poată dovedi că vătămarea a fost cauzată de vaccin, că vaccinarea a fost parte a unui program guvernamental de protejare a sănătății publice și că aceasta s-a realizat folosind un vaccin autorizat.

Dacă se întrunesc toate aceste condiții, o persoană poate cere despăgubiri în baza articolelor 4, 5 și 25 din Constituția Greciei. 

Decizia a fost explicată prin afirmația că, „în aceste cazuri, răul produs de vaccinare constituie un sacrificiu excesiv pentru victimă (vătămarea sănătății și insultă la adresa personalității), în beneficiul societății ca întreg”, potrivit publicației Daily Kathimerini și a altor surse media. 

Cazul fetiței vaccinate împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR)

Mama a făcut apel la Consiliul de Stat după moartea fetiței ei de 7 ani, care a fost vaccinată împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (vaccinul polivalent ROR), potrivit ziarului Avgi

Fetița a fost vaccinată în septembrie 2001 cu prima doză a vaccinului ROR, iar cu a doua doză, în martie 2006. 

După vaccinare, aceasta a dezvoltat simptome neurologice severe. Când a fost internată la spital în Atena, doctorii au diagnosticat-o cu panencefalită sclerozantă subacută (boala Dawson), o formă rară de inflamație cronică progresivă a creierului, cauzată de infecția lentă cu anumite tulpini defecte, hipermutate, ale virusului rujeolei.

Fetița a început să primească tratament în mai 2006, însă starea ei de sănătate era deteriorată ireversibil și a murit în septembrie 2010.

Mama ei a dat în judecată Statul și Municipalitatea Attica - unde a fost vaccinată minora, cerând despăgubiri de 1.000.000 de euro, cu titlu de compensație financiară pentru repararea daunelor morale pe care le-a suferit din cauza îmbolnăvirii fiicei ei, declanșate ca efect secundar al vaccinării. 
 
În acțiunea în justiție, aceasta a susținut că statul elen și municipalitatea în cauză sunt responsabile. Fata era condiționată cu vaccinarea pentru a se înscrie în învățământul primar.

Tribunalul Administrativ de Primă Instanță a decis o despăgubire de 200.000 de euro pentru mamă. Cu toate acestea, mama a făcut recurs la o instanță superioară, Consiliul de Stat.
 
Cazul din Grecia este pilduitor și pentru România, unde se insistă pe aprobarea în Parlament a unui proiect de lege privind vaccinarea obligatorie. Iată ce se poate întâmpla când vaccinezi în masă, fără discernământ și neținând cont de specificul biologic diferit al fiecărei peroane! Vor plăti inițiatorii și promotorii acestei legi pentru „victimele coincidente” ale vaccinării? Sau instanțele vor da dreptate cetățeanului și despăgubire de la buget, din banii tot ai cetățenilor, nicidecum ai politicienilor iresponsabili?