ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritatea italiană de reglementare în materie de confidențialitate a ordonat vineri interzicerea ChatGPT din cauza unor presupuse încălcări ale confidențialității, scrie Politico. 

Autoritatea națională de protecție a datelor a declarat că va bloca imediat și va investiga OpenAI, compania americană care se află în spatele popularului instrument de inteligență artificială, să proceseze datele utilizatorilor italieni. Ordinul este temporar, până când compania va respecta legea de referință a UE privind confidențialitatea, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

În plus, în contextul în care acest robot conversațional se adresează persoanelor de peste 13 ani, „Autoritatea pune accentul pe faptul că absența oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare", scrie Agerpres. 

Autoritatea italiană a cerut OpenAI să îi comunice într-un interval de 20 de zile măsurile adoptate” pentru remedierea situației, „sub sancțiunea unei penalități de până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri obținută anual la nivel mondial".

Apelurile de suspendare a noilor versiuni ale ChatGPT și de investigare a producătorului său, OpenAI, din cauza unei serii de riscuri pentru confidențialitate, securitate cibernetică și dezinformare, sunt tot mai numeroase de ambele părți ale Atlanticului. 

Elon Musk și zeci de experți în inteligență artificială au cerut săptămâna aceasta o pauză la actualizările ChatGPT. Grupul de apărare a consumatorilor BEUC a solicitat, de asemenea, la 30 martie, ca autoritățile UE și naționale, inclusiv organismele de supraveghere a protecției datelor, să investigheze ChatGPT.