ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


China și Belarus au început luni exerciții militare comune, au anunțat Ministerele Apărării din cele două țări, exercițiile fiind organizate la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia, țară membră a NATO, și începând în ajunul summitului Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situația este instabilă și, prin urmare, vom practica noi forme și metode de îndeplinire a sarcinilor tactice", a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, șeful Comandamentului operațiunilor speciale din Belarus, într-o postare pe Telegram, citat de Ministerul Apărării.

Manevrele, denumite "Falcon Assault", vor dura până pe 19 iulie și au loc pe un teren de antrenament din apropierea orașului Brest, a mai spus ministerul. Brest, în sud-vestul Belarusului, se află la granița cu Polonia.

Liderii celor 32 de țări membre ale NATO se reunesc marți la Washington pentru un summit în care sprijinul militar și financiar pentru Ucraina se va afla pe agenda reuniunii.

Belarus a permis Rusiei să-i folosească teritoriul drept una dintre rampele de lansare pentru invazia Moscovei pe scara largă în Ucraina în 2022.

Ca parte a "exercițiilor antiteroriste", personalul militar din ambele țări se va antrena pentru aterizarea nocturnă și va desfășura operațiuni într-o zonă populată, a precizat Ministerul belarus al Apărării.

Ministerul a postat și o serie de fotografii pe Telegram în care se văd trupe chineze debarcând în week-end dintr-un avion și descărcând echipamente. În postările de luni, ministerul arată trupe care mărșăluiesc pe un teren de antrenament. Nu este clar numărul militarilor care participă la exerciții.
 

Ministerul chinez al Apărării a transmis luni într-un comunicat că Belarus a organizat "o mare ceremonie de bun venit" pentru trupele chineze care au sosit în Belarus pe 6 iulie.

"Instruirea comună urmărește să dezvolte capacitățile de coordonare a trupelor participante și să aprofundeze cooperarea practică între cele două armate", a mai spus ministerul în comunicat.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul belarus al Apărării a declarat luni că dimensiunea forțelor NATO la granița cu Belarus crește rapid, ceea ce duce la intensificarea tensiunii în regiune.

"Țara noastră ia toate măsurile posibile pentru a preveni escaladarea. Totuși, dacă cineva ne trece granițele, reacția va fi dură",