ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Națiunile G7, reunite în Marea Britanie în weekend, au atras atenția China în legătură cu drepturile omului în regiunea Xinjiang și au cerut ca Hong Kong să păstreze un grad ridicat de autonomie și au cerut o anchetă completă a originii coronavirusului în China, potrivit Reuters. De asemenea, NATO a considerat China drept o amenințare în cadrul summitului de la Bruxelles.

Delegații Chinei, atașați pe lângă Uniunea Europeană, au îndemnat, marți, NATO să înceteze exagerarea cu  "teoria amenințării Chinei", după ce liderii grupului au avertizat că această țară prezintă "provocări sistemice".

Luni, liderii NATO adoptaseră o poziție fermă față de Beijing într-un comunicat la primul summit al președintelui Statelor Unite, Joe Biden. "Ambițiile declarate ale Chinei și comportamentul asertiv al acesteia reprezintă provocări sistemice la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli și în domenii relevante pentru securitatea alianței", declaraseră liderii NATO.

Noul președinte american i-a îndemnat pe liderii NATO să țină piept autoritarismului și puterii militare în creștere a Chinei, o schimbare de orientare pentru o alianță creată pentru a apăra Europa de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

"Nu vom pune o "provocare sistemică" nimănui, dar dacă cineva dorește să ne pună o "provocare sistemică", nu vom rămâne indiferenți", a răspuns delegația chineză.
 
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Londra a declarat că  "Zilele în care deciziile globale erau dictate de un grup mic de țări au dispărut de mult. Credem întotdeauna că țările, mari sau mici, puternice sau slabe, sărace sau bogate, sunt egale și că afacerile mondiale ar trebui tratate prin consultare de către toate statele”

Ambasada Chinei la Londra a declarat că se opune în mod hotărât mențiunilor referitoare la Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, despre care a spus că distorsionează faptele și expun "intențiile sinistre ale câtorva țări, cum ar fi Statele Unite".