ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Pavel Filip a acuzat miercuri Rusia că nu oferă suficient ajutor autorităților moldovene pentru depistarea și recuperarea fondurilor de un miliard de dolari sustrase din sistemul bancar, informeaza independent.md.

„În activitățile de identificare a activelor colaborăm foarte bine cu unele țări. Cu statele baltice localizează fondurile și ne arată exact care este rețeaua, filiera. Adevărul este că nu colaborăm foarte bine cu Federația Rusă în privința datelor pe care ni le-ar putea furniza. Nici în privința posibilelor filiere sau rețelelor financiare care au legătură cu Rusia”, a precizat Pavel Filip, potrivit Reuters.

Potrivit lui Filip, comisia de anchetă creată de autoritățile ruse să investigheze acest caz ezită să ofere un răspuns prompt solicitărilor procurorilor de la Chișinău.

Autoritățile de la Moscova, în special Ministerul rus de Externe, a refuzat să comenteze cu privire la asistența pe care o oferă Republcii Moldova în investigarea scandalului. Scandal izbucnit anul trecut, în primăvară, când autoritățile de la Chișinău au cerut sprijinul experților americani pentru a da de urma unui miliard de dolari, dispărut în condiții neclare din câteva bănci.  Anunțul a fost făcut de Banca Centrală, care a enumerat Banca de Economii, Banca Socială și Unibank printre instituțiile financiare vinovate. Potrivit unui raport parlamentar, suma, echivalentă cu 15% din Produsul Intern Brut, ar fi ajuns în conturile mai multor bănci rusești.

Până în prezent au fost recuperate 600 de milioane de lei (30,5 milioane de dolari) de la cele trei bănci implicate în frauda din sistemul bancar al Republicii Moldova.