Dacă ne raportăm doar la ce scrie presa, atunci, în România și nu numai, nu există nicio boală în afară de COVID-19. Este totuși momentul să vedem ce s-a întâmplat în primele 6 luni în sistemul spitalicesc. După cum s-a mai spus, grija celor care gestionează pandemia a fost ca sistemul spitalicesc să nu clacheze din cauza numărului mare de persoane bolnave de COVID-19. Carantina, izolarea, masca nu au avut alt rol decât de a încetini difuzarea virusului în colectivități. Aceste măsuri nu înlătură prezența virusului. El circulă în continuare și va continua să circule până când 80% din populație se va imuniza.

În ceea ce privește spitalele românești, comparația primelor 6 luni din 2020 cu ceea ce s-a întâmplat în aceleași luni în 2019 ne arată câteva lucruri interesante. În acel interval de timp, numărul de internări în spitale a fost următorul:
 

În același timp, repartiția cazurilor de COVID a fost următoarea:Ce ne spun aceste cifre?

În primul rând că, în pofida pandemiei, numărul persoanelor spitalizate a scăzut dramatic comparativ cu 2019. Aceasta în condițiile în care asimptomaticii (adică persoane sănătoase purtătoare ale viruslui SARS-CoV-2) au fost internate obligatoriu și deși acuratețea testelor de depistare nu a fost confirmată de un organism independent. Cu alte cuvinte, în această perioadă, nu a existat un risc real ca sistemul spitalicesc să nu poată face față numărului mare de pacienți. În al doilea rând, trebuie să ne explicăm de ce a scăzut dramatic numărul persoanelor internate în spitale. Există cel putin cinci explicații.

A scăzut morbiditatea populației României. Lucru puțin plauzibil, deoarece morbiditatea nu poate să scadă atât de dramatic într-un an de zile.

A crescut eficiența medicinei primare și prin urmare o populație mai restrânsă a fost dirijată către spitale.
Este consecința ordinului prin care s-au restricționat internările în spitale.

Din cauza panicii induse de propaganda apocaliptică, gradul de adresabilitate a scăzut,persoanele bolnave preferand sa se trateze la domiciliu.

Măsurile luate de către autorități au avut eficiență maximă.

Rămâne să apreciem care dintre explicații sunt valabile.

P.S.1: Consumul de medicamente pe primele 6 luni ale anului 2020 a scăzut cu 30%. Este un lucru explicabil legat de faptul că mulți bolnavi nu au beneficiat de asistență medicală și că numărul de internați a scăzut (știut faptul că consumul cel mai mare de medicamente este în spitale).  

P.S.2: Evoluția mortalității este aproximativ similară:
 

 sursa foto: cutewallpaper.org