ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


„Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost oferită duminică, în cadrul sfintei Liturghiei arhierești din a treia zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși ITO 2017 de la Iași,  unor elevi medaliați cu aur și argint la competiții internaționale și mondiale.  Distincția a fost oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a lăudat performanțele celor cinci elevi, de pe ambele maluri ale Prutului, spunând că „omul care se străduiește și are dascăli pe măsură învinge și primește cununa biruinței”.


Ignoranța îl transformă pe om în sclav, în timp ce cunoașterea, dacă e dublată și de o atitudine smerită, îl face pe om liber. Căci nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită, aceasta este cea mai potrivită combinație, așa cum cea mai urâtă este să fii ignorant și mândru, a spus IPS Părinte Teofan lăudând performanțele celor cinci elevi, potrivit doxologia.ro.

„Câțiva dintre fiii Moldovei din dreapta și din stânga Prutului, fiind înzestrați de Dumnezeu cu inteligență multă, au reușit ‒ prin strădania părinților biologici și a părinților după suflet și învățătură ‒ să primească, în România și în afara ei, premii de seamă, arătând prin aceasta că omul care se străduiește și are dascăli pe măsură învinge și primește cununa biruinței, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan

Cei cinci tineri care au primit „Crucea Moldavă”  sunt:

ANDREI SANDU, clasa a X-a, Colegiul Național din Iași, câștigător al medaliei de aur la ediția a XI-a a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în Franța, în perioada 21-30 august 2017. La concurs au praticipat 120 de elevi din 29 de țări.

COZMA TUDOR CRISTIAN, clasa a XI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, câștigător al medaliei de aur la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare, desfășurată la Yakutsk (Federația Rusă), în perioada 14-22 iulie 2017. La concurs au participat 160 de elevi din 6 țări. Tudor Cristian a fost declarat „Elevul Anului – 2015” la Iași și a obținut, în total, 5 medalii internaționale: 3 de argint, 1 medalie de bronz și aceasta de aur.
 
LEHACI MIRUNA, clasa a VI-a, Colegiul Național Iași, locul I la Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași, unde au participat peste 550 de elevi din 41 de țări și la care România a obținut 1 medalie de aur, 1 medalie de argint și 4 medalii de bronz. Miruna este de șase ori campioană națională la șah.

ȘTEFAN-RĂZVAN BĂLĂUCĂ, clasa a XI-a, Colegiul National „Mihai Eminescu” din Botoșani, medalie de aur la ediția a XI-a a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în perioada 21-30 august 2017. Tot în 2017, Ștefan a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică, desfășurată al Dublin, în Irlanda și deține, până în prezent, 5 medalii la olimpiade internaționale: 3 de argint, 1 medalie de bronz și aceasta de aur.

ALEXANDRU RUDI, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”,  Durlești, Chișinău, Republica Moldova, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 16-23 iulie 2017, la Rio de Janeiro, Brazilia. La olimpiadă au participat 614 elevi din 112 țări. În anul școlar 2016-2017, Alexandru a obținut 4 medalii la olimpiade internaționale.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews