ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni cinci zile de doliu național după moartea președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter și l-a desemnat președinte interimar pe prim-vicepreședintele Mohammed Mokhber, a relatat agenția oficială de presă iraniană IRNA, potrivit Cotidianul.

Khamenei a transmis în același comunicat „condoleanțe scumpului popor iranian”.

Când un președinte moare în cursul mandatului, Constituția Republicii Islamice prevede ca prim vicepreședintele să asigure interimatul pentru o perioadă de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat din Iran. La finalul celor 50 de zile urmează să fie organizate noi alegeri prezidențiale.

Cele trei ramuri de guvernământ ale Iranului – puterea executivă, legislativă și judiciară – au organizat luni o reuniune extraordinară, la care ramura executivă a fost reprezentată de prim-vicepreședintele Mohammed Mokhber, ca urmare a decesului președintelui în accidentul de elicopter de duminică.

„Vom urma calea președintelui Raisi îndeplinindu-ne fără nicio întrerupere îndatoririle”, a declarat prim-vicepreședintele.