ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Dascălul de religie Ioan Broșu, de la Sibiu, născut în județul Brașov, a fost primul român care a afirmat public, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, „Trăiască România Mare!”. O spune părintele profesor Constantin Necula, cel care timp de patru ani de zile a studiat documente din arhive despre dascălul de religie.

„Profesor de religie al copiilor români care făceau școală în școlile germane. (…) Acest Ioan Broșu, ca să se salveze de presiunea politicului, fuge la Arad și cere să fie călugărit, își dă singur arest la domiciliu. Este salvat de episcopul de Arad, nu l-a călugărit niciodată, dar îi acceptă cererea, îl păzește acolo și reapare în dimineața zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, semnând pe credențialele din zona Sibiului. (…) Broșu face un gest, trecut sub tăcere de istorici, dar care există consemnat, o spune Silviu Dragomir la înmormântarea lui. Broșu vede acolo, la un moment dat, că politicienii, ca toți politicienii în anumite zone, se apucau și negociau ei, mai spuneau „hai să facem și asta, mai punem și asta pe hârtie”, deși Declarația fusese adoptată, ei mai modificau, mai puneau o virgulă, erau toți oameni de Drept, știau ce fac, Broșu, probabil că, fiind o fire mai nervoasă, fiind și poet, trebuia să se manifeste ca atare, iese pe o piatră în fața națiunii române, și despre el se spune că ar fi spus public (…) „Trăiască România Mare!”. Este primul care afirmă public, la Alba Iulia, la 1 Decembrie, „Trăiască România Mare!”, a declarat preotul Constantin Necula, în cadrul unui simpozion dedicat Unirii, care a avut loc la Sibiu, conform Agerpres.