ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a avut una din cele mai dure poziții împotriva modificărilor din justiție din România.

În timpul dezbaterii intitulată „Amenințări la adresa statului de drept prin reforma sistemului justiției din România”, care a avut loc în PE, Vera Jourova a criticat în termeni duri modificările aduse la legea justiției.

Din rândul europarlamentarilor români, cele mai dure cuvinte cu privire la situația din România au venit de la Traian Ungureanu, Cristi Preda și Monica Macovei. 

Însă paradoxul face ca Vera Jourova, comisarul european pentru justiție în Comisia condusă de Jean Claude Juncker, să fie o persoană care și-a clădit cariera pe lupta împotriva abuzurilor.

Născută în Cehia, Vera Jourova a trecut prin momente grele înainte să ajugă în înalta funcție pe care azi o deține, relata ziarul Financial Times.

În urmă cu 12 ani, ea a fost arestată pe aeroportul din Praga, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Belarus, în fața camerelor de luat vederi, pentru corupție.  Jourova era acuzată atunci că a primit 2 milioane de EURO de la un primar din Moravia de Sud pentru alocarea de fonduri necesare reconstrucției castelului Budisov. Jourova era atunci ministru adjunct pentru dezvoltare regională în guvernul ceh, potrivit flux24.ro.

A stat în arest preventiv timp de 33 de zile, dar după doi ani a fost achitată și a primit despăgubiri de la statul ceh de 100.000 de EURO. Când a ieșit din arestul preventiv soțul o părăsise, iar fiica sa a suferit o cădere nervoasă, fiind internată într-un spital de psihiatrie

 
În 2014, înainte de a prelua portofoliul pe justiție în Comisia Europeană, Vera Jourova declara că: „nu îmi venea să cred că era posibil ca cineva să fie închis fără să existe dovezi”.