ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ce mai of și ce mai vaiet s-a auzit din tabăra intelectualoizilor neocalendariști după ce Vasile Bănescu, „Câinele Patriarhului”, după cum l-a poreclit IPS Calinic al Sucevei și Rădăuților, a fost pus la punct de noul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru impertinența cu care teologul fără nici o carte de la Patriarhie își depășește regulat atribuțiile de servicii.
 
„Presupusului răspuns al domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române îi găsim temei doar în condițiile evidențierii unei culpabilități irefutabile față de raportarea eclesiologic-ontogenezică suprapusă metafizicii kantiene, ambele direcționate în sensul respectării contractului social existent" - se arăta în comunicatul transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului și citat de ActiveNews AICI.

Dar cine este cel care a formulat acest comunicat de presă și l-a luat în tărbacă pe necuviosul Bănescu, comunicatorul Patriarhiei?, se întreabă jurnalistul Cristian Niculescu pe internet, oferind, totodată, și câteva răspunsuri, din care redăm o parte mai jos.
 
Este noul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Părintele Mircea Cristian Pricop are 43 de ani, 6 copii, trei facultăți și este slujitor la parohia Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și duhovnicul studenților teologi de la Universitatea Ovidius Constanța. „Am 6 copii și am trecut și prin bune și prin rele alături de soție. Am înțeles progresiv ce înseamnă cu adevărat familia. Familia nu o înțelegi doar atunci când spui ‘da’ la starea civilă. Începi să înțelegi deja când experimentezi și faci totul pentru viitorul copilului tău. Nu te simți familie decât atunci când îți ții în brațe copilul”, a mărturisit Părintele Cristian Pricop la un eveniment de Ziua Familiei.
 
Vasile Bănescu, căsătorit cu Cristina Popa Curticeanu, fiica cancelarului lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu, are o biografie mai absconsă, din care nu reiese exact ce facultate a absolvit, dacă are sau nu copii și chiar dacă mai este sau nu soț, având în vedere că mai multe domnișoare îl revendică, pe rând sau deodată, potrivit informațiilor parvenite ActiveNews.
 
Părintele Mircea Cristian Pricop ocupă din luna februarie 2023 funcția de Consilier Canonico-juridic al Arhiepiscopiei Tomisului, după cum a scris ActiveNews AICI: TOT IPS TEODOSIE DĂ TONUL SCHIMBĂRILOR DE PURTĂTORI. Eugen Tănăsescu și-a încheiat misiunea la Arhiepiscopia Tomisului
 
Din anul 2011 este doctor în Teologie Morală și Spiritualitate Ortodoxă al Universității Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Teologie Andrei Șaguna. Este Licențiat al Universității Andrei Șaguna, Constanța (2009), Facultatea de Drept și Științe Administrative, Specializarea Drept, licențiat al Universității Ovidius Constanța (2005), Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea:Teologie Pastorală și licențiat al Universității București (2004), Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, Specializarea: Teologie – Arte Plastice.
 
Cristian Niculescu notează: Îl pasionează cruciadele și mai ales prima (a tradus integral cronica anonimă Gesta francorum) despre care a publicat câteva studii din care răzbate un mesaj de unitate creștină - ceea ce ar putea să displacă ultraortodocșilor opozanți ai ecumenismului:
 
„Prima Cruciadă este o pildă utilă de-a lungul istoriei. Ea poartă mesajul că atâta timp cât națiunile europene – implicând atât politica internă, cât și cea externă – rămân unite sub semnul Crucii, nimeni și nimic nu le poate învinge”. PDF - SPIRITUAL CONNOTATIONS OF THE OUTBREAK OF THE FIRST CRUSADE (1095-1099). THE "TERRORS" OF THE 11TH CENTURY - Pag 197
 
Pe de altă parte pr. Pricop zice: „Din punctul nostru de vedere, orice încercare de a stabili o comunitate de valori, adică o identitate europeană care exclude ortodoxia, este sortită eșecului. ” PDF - THE RELATIONSHIP BETWEEN THE EUROPEAN AND CHRISTIAN IDENTITY FROM AN ORTHODOX MORAL PERSPECTIVE Pag 10
 
”Ortodoxia nu poate fi alături de creștinismul apusean o identitate creștină unitară (...) Ortodoxia este credința primară a Europei, dată uitării, și va trebui cândva să constituie iar identitatea ei creștină”. Academia.edu/ Dreapta Credință Nr. 2 PDF - Pag 2
 
Despre BOR spune așa: „Obligația ei este și aceea de a-și apăra concret poporul de abuzuri și de a milita cu fermitate împotriva samavolniciei conducătorilor vremelnici, mărturisind împreună cu Biserica Universală. (...) Această operă de restaurare nu se poate săvârși numai în Capitală și în centrele urbane ale țării.” Academia.edu/ THE VILLAGE FUNDAMENTAL - Pag 139
 
„Biserica Ortodoxă nu și-a abandonat principiile chiar și în fața unor tentante oferte din partea statului cu care conviețuia, dar care era mai dornic să împrumute de la puternicii săi rivali mediteraneeni (Islamul, n.n.) teribila armă a fanatismului.”
 
Interesant, Pr. Pricop consideră justificată și obligatorie luarea armelor de către creștini în 7 situații, una dintre ele fiind când „dispozițiile autorităților statului sunt contrare moralei creștine, învățăturilor Domnului și drepturilor persoanei”.
 
Războiul este moral creștinește când se produce o „descreștinare și dezumanizare acută a societății”, consideră Pr. Pricop . Academia.edu/O problemă delicată - Pag 9
 
Ecce homo!, exclamă colegul nostru de presă, afirmând în final că „Pr. Mircea Cristian Pricop este un personaj foarte interesant despre care sunt sigur că vom mai auzi.”